A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tájékoztató a fúrt/ásott kút létesítésének / üzemeltetésének / fennmaradásának, megszüntetésének engedélyezéséről

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Tájékoztató a fúrt/ásott kút létesítésének / üzemeltetésének / fennmaradásának, megszüntetésének engedélyezéséről

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-03-31 12:52 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Tájékoztatjuk, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 29. § (7) bekezdés alapján mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

 

Mind az időpont meghatározását, mind a kérelmek tartalmi elemeit felsőbb jogszabályok határozzák meg. Az önkormányzat erre vonatkozóan nem rendelkezik hatáskörrel, az ügyintézés, az eljárás lefolytatása tartozik csak a települési jegyzőhöz.

 

A kérelmek letölthetők a cikk alatt vagy átvehetők személyesen a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalban. Az újabb központi információk megjelenéséig a türelmüket kérjük. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a www.mezobereny.hu honlapot.

 

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24.  § (1) bekezdése szerint „A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges:

a) olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

aa) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

ab) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és

ac) nem gazdasági célú vízigény;

b) az ab) pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez;

c) az 500 m3/év mennyiséget meg nem haladó, kizárólag háztartási szennyvíz tisztítását és a tisztított szennyvíz elszikkasztását szolgáló vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.”

Minden más esetben a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság, azaz a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélye szükséges.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 31. § (2) bekezdés a)-b) pontja rögzíti, hogy mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól

 

  1. az öntözési berendezések vagy az öntözőtelepek engedélyezési eljárása, ha arra a vízhasználat engedélyezése keretében kerül sor;
  2.  a felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények engedélyezési eljárása.

 

A vízjogi engedélyezési eljárásokhoz szükséges kérelmek, valamint annak tartalmi elemeit meghatározó kormányrendelet a tájékoztató alatt találhatók.

Kút létesítésére, üzemeltetésére, fennmaradására és megszüntetésére irányuló kérelmet az alábbi elérhetőségeken lehet benyújtani:

  • cím: 5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
  • e-mailcím: info@mezobereny.hu
  • hivatali kapu elérhetősége: KRID azonosító: 202087167

 

További információ kérhető – ügyfélfogadási időben – a Mezőberényi Polgármesteri Hivatal Beruházási csoportjától.

 

 


Cimkék: kút  
Leírás Kategória Méret Letöltés
1. Kérelem - létesítési vagy építési eljárás Általános 29 Kb
2. Kérelem - meglévő kút üzemeltetéséhez és fennmaradásához Általános 29 Kb
3. Kérelem - megszüntetés Általános 25 Kb
A vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról Általános 1.07 Mb
Tájékoztató - ásott kút Általános 569 Kb
Tájékoztató - fúrt kút Általános 577 Kb
Tájékoztató - mezőgazdasági célú vízkivétel Általános 194 Kb


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében