A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Petőfi emlékét őrző alkotások

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Petőfi emlékét őrző alkotások

Nyomtatás
Létrehozva: 2012-10-20 10:38 | Szerző: OPSKMM. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

 

MEZŐBERÉNY PETŐFI-EMLÉKHELY. PETŐFI EMLÉKÉT ŐRZŐ ALKOTÁSOK A VÁROSBAN

 

 

Petőfi-emlékszoba. Mezőberény Petőfi emlékhelyként ismert, a kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta, a megvalósítás során szoros együttműködésben a Petőfi Irodalmi Múzeum és Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületével. A kiállítás középpontjában három szereplő áll: a város szülötte, a magyar történeti festészet kiemelkedő alakja, Orlai Petrics Soma; másodunokatestvére és barátja – Petőfi Sándor és a Mezőberényhez szintén sok szálon kötődő Szendrey Júlia. E három kivételes ember életében egyaránt fontos szerepet játszott a békési kisváros, ahogyan Mezőberénynek is sokat jelent az ő egykori jelenlétük.


A kiállításban a helyi muzeális gyűjteményében őrzött eredeti műtárgyak és dokumentumok mellett festmények, fényképek, dokumentumok másolatai mesélik el Petőfi és Orlai barátságát és Szendrey Júliának az itteni nevelőintézetben töltött éveit. A mezőberényi tárgyakat dr. Irányi István Petőfi-kutató hagyományozta a muzeális gyűjteményre, akinek 2002-ben már nyílt a volt Wenckheim-Fejérváry kastélyban hasonló céllal kiállítása. Diákjaival hagyományápoló és kutató kört alakított ki, kiknek tagjai közül még ma is sokan közöttünk élnek. A másolatokhoz segítséget kaptunk még a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményétől, az Országos Széchenyi Könyvtártól és a Petőfi Irodalmi Múzeumtól.


A tárgy- és dokumentummásolatokon túl a kiállításban megjelennek azok az anekdoták, melyek Petőfi mezőberényi tartózkodásairól szólnak és a berényi tárgyak, melyek szintén az itt tartózkodásaihoz köthetőek: a Petőfi poharaként ismert festett mázas üvegpohár és Bonyhai Benjámin egykori jegyző karosszéke, melyben Orlai megfestette a költőt vagy Kis-Kéry Mihály emlékkönyve, melybe Petőfi írt és még egyebek. 


Mezőberényi diákok 13 anekdotát jelenítettek meg rajzok formájában, melyek történetét szintén maguk olvasták fel, a digitalizálást követően néhány alkotás életre is kel. A történetek mellett megelevenedik a 2023. április 11-én a  Színitanház, a Békéscsabai Jókai Színház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány és az Orlai ház együttműködésében, szintén az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium által támogatott, Czitor Attila rendezésében bemutatott Németh László: Petőfi Mezőberényben című színdarab videófelvétele is. A vendégek "szelfit készíthetnek Petőfivel", mely a 21. század technológiáján alapul, ezt emlékbe magukkal is vihetik.


A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak, a berendezési tárgyak: a székek és az asztalok is már ezt a célt szolgálják. A székekre írt nevek Petőfihez köthető olyan zömében berényi személyek, akikkel itt tartózkodásai során találkozott, a QR-kódok leolvasásával bővebb ismeretek szerezhetők róluk. Szintén múzeumpedagógiai foglalkozáshoz használjuk majd a Petőfi-sudokut. Elkészült egy színező gyerekeknek, melyhez a rajzokat Diószegi Eszter grafikusművész készítette, illetve egy kirakó is. 

 

 

A Petőfi Mezőberényben című szobor alkotója ifj. Szabó István. A szobor Orlai Petrics Soma Petőfi Mezőberényben című festményének felhasználásával készült, a művelődési központ melletti parkban, a Fő út 4-6. sz. alatt található. (Avatás: 1983. augusztus 19.)
 

 

A Petőfi-szobor a Petőfi Sándor Gimnázium bejáratánál, az épületen belül található, alkotója Schaár Erzsébet. A szobrot nem sokkal a gimnázium épületének 1966. március 15-i átadása után állították.
 

 

A Petőfi-dombormű Petőfi Emlékkönyvtár felirattal a városi könyvtárban, a Fő út 4. sz. alatt található, Borsos Miklós alkotása. A domborművet Mezőberény újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából 1973-ban állították.
 

 

Petőfi-emléktábla a Városháza falán található, 1899. július 30-án állították.
 

 

Petőfi-emlékmű a Kettős-Körös partján: a mai híd mellett álló emlékmű domborművét Ponicsán Ádám Etel készítette. Itt volt a rév, ahol Petőfi 1849. július 18-án átkelt a Körösön, hogy Bem seregéhez csatlakozzon. (Avatás: 1961. július 31.)
 

 

Szendrey Júlia-szobor: alkotója Udvardy Anikó. A szobor a Wenckheim-Fejérváry-kastély (Fő út 1-3. sz.) előtt található. Szendrey Júlia kislánykorában a Mezőberényben működő, Benka Ádámné által vezetett nőnevelő intézet tanítványa volt. (Avatás: 1997. októberében.)
 

 

A fotókat Vágvölgyi Mihály készítette.
Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében