A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hirdetmény

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Hirdetmény

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-05-05 12:24 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2022.április 25-i ülésén elfogadta Mezőberény Város Településrendezési Eszközeinek 12. sz. módosítását, melyet ezúton – az alábbi összefoglaló kíséretében – közzétesz.

 

A módosítás és elfogadásának ismertetése

 

A településrendezési eszközök módosítására kettős célból kerül sor, egyrészről Mezőberény külterületén elhelyezkedő 040/9 hrsz-ú bányató környezete különleges beépítésre szánt terület-felhasználású Kp jelű pihenőpark övezete kerül kibővítésre a 040/30 hrsz-ú földrészlet „b” alrészletének egy részével, másrészt pedig annak érdekében, hogy Mezőberény igazgatási területén a kertvárosi és a falusias lakóterületeken a meglévő lakóépületek bővítése esetén az előírt oldalkert méretének csökkentése váljon lehetővé – az egyéb építési- és tűzvédelmi szabályok betartásával – az építési telken kialakult oldalkert méretéig.

 

A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Korm.rendelet 78.§ (1) bekezdés a) pontja alapján a településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat, valamint a településtervek legkésőbb 2022. június 30-ig megkezdett készítése és módosítása során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. Fejezetének eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

A tervezett módosításokkal kapcsolatos véleménynyilvánítási és egyeztetési lehetőség biztosítására a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 157.§ (1) bekezdésének b) pontja alapján került sor.

 

A településrendezési módosítással kapcsolatban a véleménynyilvánítási és egyeztetési lehetőség biztosítása érdekében az érintettek a név és lakcím pontos megadásával a közzétételtől számított 15 napon belül, 2022. február 24-ig juttathatták el észrevételeiket a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalba, az info@mezobereny.hu e-mail címre.

 

A tervezett módosításokkal kapcsolatban a megadott időpontig észrevétel, javaslat nem érkezett, a TESZK fenti módosítása tekintetében a partnerségi egyeztetési szakaszt a Képviselő-testület 65/2022.(II.28.)sz. határozatával lezárta.

 

A partnerségi egyeztető szakasz lezárását követően kezdeményezésre került a TESZK 2022.évi 12.sz. módosítás végső szakmai véleményezési szakasza a Békés Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze felé.

 

A megküldött dokumentáció alapján az eljáráshoz kapcsolódó egyeztető tárgyalás tartására 2022. március 23-án került sor.

 

A tárgyalás keretében megegyezés történt a Békés Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya által az oldalkert méretére vonatkozó valamennyi lakóövezetre kiterjesztett rendelkezés tekintetében felvetett örökségvédelmi szempontok érvényesítése érdekében, miszerint a vonatkozó rendeleti szakasz a következőképpen kerüljön pontosításra:

 

„A lakóépületek már beépített azon telkein, amelyeken kulturális örökségvédelmi érintettség nem áll fenn – meglévő lakóépületek bővítésekor – az egyéb beépítési és tűzvédelmi előírások betartásával minimum a meglévő oldalkert mérete tartandó.”

 

Az Állami Főépítész 2022. március 30. nappal megküldte a záró szakmai véleményét, melyben megfogalmazásra került, hogy a településrendezési eszközök módosításának jóváhagyása jogszerűen megtehető, ami alapján a szerkezeti terv módosításáról szóló határozat, valamint a helyi építési szabályzat módosításáról szóló önkormányzati rendelet elfogadásának akadálya nincs.

 

Az elfogadott településrendezési eszközök módosítását tartalmazó önkormányzati rendelet és határozat az alábbiakban megismerhető.

 

(Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete a város helyi építési szabályzatáról szóló 11/2005.(II.28.) MÖK sz. rendeletének módosítással egységes szerkezetbe foglalt szövege a https://or.njt.hu/onkormanyzati-rendelet/610049 hivatkozás alatt megtekinthető.)


Cimkék: TESZK  
Leírás Kategória Méret Letöltés
12-2022.IV.26.R. a helyi Építési Szabályzat mód._alairt Általános 238 Kb
151_2022.IV.25.sz. hat. melléklete_Külterületi szerkezeti terv mód._SZE_2_1_12m_alairt Általános 198 Kb
151_2022.IV.25.sz. hat._TESZK Szerkezeti terv elf._alairt Általános 222 Kb
4.melléklet_Külterületi szabályozási terv és módosításai_2022.04._alairt Általános 5.18 Mb
Jkv. 2022.04.25. nyílt_alairt Általános 1.59 Mb
Mezőberény HÉSZ_2022.04.27-től_EGYS._alairt Általános 10.88 Mb


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében