A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Haluska Nap, a berényi szlovákoknál...

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Haluska Nap, a berényi szlovákoknál...

Nyomtatás
Létrehozva: 2013-04-12 22:16 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Haluskafőzés a mezőberényi szlovákoknál...


 

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében Haluskafőzést rendezett. A programra a szervezők a Kodály úti óvoda szlovák csoportjait is meghívták. A rendezvény célja a szlovákok gasztronómiai hagyományainak felelevenítése, a metélt tésztának vagy haluskának a megismertetése, népszerűsítése volt.

 

A berényi szlovákok már visszatérő programként készítenek minden évben egy alkalommal haluskát közel 150 főnek, az óvodásoknak, a szervezet tagjainak és a meghívott vendégeknek.


A reggeltől késő estig tartó programon megismerkedhettek az érdeklődők a tészta elkészítésétől egészen a készétel tálalásáig. Láthatták, ahogy a tésztacipókat nagy kerek lapokká nyújtják, és összehajtogatás után metéltté vágják. A délelőtt folyamán a gyerekek megcsodálhatták a nénik hihetetlen kézügyességét, ahogy pillanatok alatt lisztből tésztát varázsoltak, majd üstben kifőzték.


A régi történetek, amelyeket a munkafolyamán osztottak meg a gyerekekkel, egy teljesen más világot, napirendet, életmódot elevenítettek fel. Megtudták a szlovákok azon hagyományát is, hogy különösen télen, szombaton főzték a haluskát és annyit, hogy másnapra, vasárnapra is maradjon.


Ezen a napon káposztás, mákos, túrós tészta került elsősorban az asztalra, de a gyermekek kérésére előkerült a lekvár is, a jó szlovák szilvalekvár. Köszönet illeti az óvó néniket, hogy erősítik és partnerek a hagyományok őrzésében, segítik ilyen módon is a berényi szlovákság hagyományainak ápolását. A rendezvényen egy csodálatos egyveleget láthattak az ott lévők, lelkes, idős, idősebb néniket, bácsikat, akiknek láthatóan jól esett, hogy odafigyelve munkájukra, néha tátott szájjal nézték, hallgatták őket és mellettük azok a gyerekek, akik őszinte érdeklődéssel, ámulva néztek rájuk.


A rendezvényt meglátogatta Siklósi István polgármester is, aki megerősítette a nemzetiségi programok jelentőségét, a hagyományok ápolását és ilyen jellegű átörökítés fontosságát.

 

K É P G A L É R I A


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK