A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Haluska Nap, a berényi szlovákoknál...

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Haluska Nap, a berényi szlovákoknál...

Nyomtatás
Létrehozva: 2013-04-12 22:16 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Haluskafőzés a mezőberényi szlovákoknál...


 

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében Haluskafőzést rendezett. A programra a szervezők a Kodály úti óvoda szlovák csoportjait is meghívták. A rendezvény célja a szlovákok gasztronómiai hagyományainak felelevenítése, a metélt tésztának vagy haluskának a megismertetése, népszerűsítése volt.

 

A berényi szlovákok már visszatérő programként készítenek minden évben egy alkalommal haluskát közel 150 főnek, az óvodásoknak, a szervezet tagjainak és a meghívott vendégeknek.


A reggeltől késő estig tartó programon megismerkedhettek az érdeklődők a tészta elkészítésétől egészen a készétel tálalásáig. Láthatták, ahogy a tésztacipókat nagy kerek lapokká nyújtják, és összehajtogatás után metéltté vágják. A délelőtt folyamán a gyerekek megcsodálhatták a nénik hihetetlen kézügyességét, ahogy pillanatok alatt lisztből tésztát varázsoltak, majd üstben kifőzték.


A régi történetek, amelyeket a munkafolyamán osztottak meg a gyerekekkel, egy teljesen más világot, napirendet, életmódot elevenítettek fel. Megtudták a szlovákok azon hagyományát is, hogy különösen télen, szombaton főzték a haluskát és annyit, hogy másnapra, vasárnapra is maradjon.


Ezen a napon káposztás, mákos, túrós tészta került elsősorban az asztalra, de a gyermekek kérésére előkerült a lekvár is, a jó szlovák szilvalekvár. Köszönet illeti az óvó néniket, hogy erősítik és partnerek a hagyományok őrzésében, segítik ilyen módon is a berényi szlovákság hagyományainak ápolását. A rendezvényen egy csodálatos egyveleget láthattak az ott lévők, lelkes, idős, idősebb néniket, bácsikat, akiknek láthatóan jól esett, hogy odafigyelve munkájukra, néha tátott szájjal nézték, hallgatták őket és mellettük azok a gyerekek, akik őszinte érdeklődéssel, ámulva néztek rájuk.


A rendezvényt meglátogatta Siklósi István polgármester is, aki megerősítette a nemzetiségi programok jelentőségét, a hagyományok ápolását és ilyen jellegű átörökítés fontosságát.

 

K É P G A L É R I A


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Buczkó Balázs (Mezőberény) és Bartalus Vivien (Köröstarcsa)

 

Pál Zsolt Krisztián (Mezőberény) és Galambos Gabriella (Beszterec)

 

Palotás János (Mezőberény) és Harascsák Zsófia (Mezőberény)

 

Dézsán Tamás (Mezőberény) és Rácz Martina (Mezőberény)

 

Bereczki Attila (Mezőberény) és Katona Ágnes (Mezőberény)

2021. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Mojzsis Andrásné szül. Balog Zsuzsánna (1933)

 

Matuska János Mátyás (1941)

 

Palotai Andrásné szül. Sztraka Mária (1941)

 

Balog Gábor (1973)

 

Petrics Dániel (1933)

 

Benkő Ferencné szül. Serbán Mária (1944)

 

Dombi Sándorné szül. Nemes Mária (1931)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok