A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Két új díszpolgár

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Két új díszpolgár

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-08-21 11:09 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Szent István-nap és Mezőberény várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából 2024. augusztus 20-án ünnepi ülést tartott a település képviselő-testülete a Városházán, ahol díszpolgári címet vett át Bereznai Péter Munkácsy-díjas Érdemes művész és Barna Ádám, Michelin-csillagos séf. 

 


Körösi Mihály alpolgármester ünnepi beszédében kifejtette, Mezőberény az Elnöki Tanács döntése értelmében 41 pályázó településsel 1989 májusában nyerte el a városi címet. Már 1984-ben tudományosan megalapozott pályázatot nyújtottak be, de akkor eredménytelenül. A rendszerváltozáshoz közeledve ’89-ben politikai döntés született. Azóta több tekintetben fejlődött a település, így például a beruházások nagyságában és az ezer lakosra jutó vállalkozások számában. 

 

A díjazottakat Siklósi István polgármester köszöntötte, megfogalmazta az államalapítás a magyar történelem kiemelkedő eseménye, és a képviselő testület úgy döntött, ennek ünnepéhez köti a díszpolgári címek átadását. A kezdetektől, 2003-től eddig tizenheten kapták meg az elismerést. Valamennyien komoly értéket teremtettek, nemcsak a városnak, hanem a haza és a nagyvilág számára is. Kiemelkedően jelentős munkájukkal hozzájárultak Mezőberény hírnevének öregbítésére. Az idei díjazottak: Bereznai Péter Munkácsy-díjas Érdemes művész és Barna Ádám Michlen-csillagos séf. 

 

Bereznai Péter méltatásában elhangzott, hogy 1955-ben született Mezőberényben. A hetvenes évek konstruktív-geometrikus munkái után a nyolcvanas évektől expresszívebb, gesztusjellegű és konceptuális alkotásokat készít. Munkáinak jellegzetes alapeleme a kereszt, más írásjelek mellett az X-forma. A kilencvenes évek Halványfekete sorozata után absztraktabb, geometrikus szerkezetű műveket alkot, festmények mellett installációkat, szobrokat is. Egy interjúban így vall gyermekkoráról: Az első tíz évem nagyon meghatározó számomra, anyai nagyszüleim által ugyanis már egész kiskorom óta részese lehettem a tanyavilág csodáinak. Fantasztikus szabadság volt ez egy gyermeknek, olyasvalami, amely egy életen át elkísért. Ez a kötődés vezette vissza szülőhelyéhez, amikor a ’90-es években testvérével modern művészeti alkotásokat ajánlottak fel a városnak egy galéria megalapozásához. Lelkes mezőberényi lokálpatrióták és a város vezetése támogatásával 2011-ben elindult a Mezőberényi Művésztelep, amely azóta is működik, s az itt járt művészek által felajánlott alkotások évről évre gazdagítják a város értékeit. Munkásságát országosan is elismerik, hiszen – a 2002-ben megkapott Munkácsy-díj után – idén március 15-én újabb rangos elismerésben részesült, amikor a Magyarország Érdemes Művésze kitüntetést vehette át a Pesti Vigadóban.

 

Barna Ádám méltatása szerint élete összekapcsolódik Mezőberénnyel, itt született, tanult és bárhol van a világban, idelátogat haza. 2022-ben két magyar vidéki étterem is elnyerte a Michelin-csillagot, ebből az egyik az Esztergomban működő 42 Restaurant, melynek létrehívója, séfje Barna Ádám. A Bélmegyeri Vadászkastély meghatározó állomás volt pályáján, ott a legjobb értelemben vett vidéki vendéglátás valósította meg. Minden alkalommal szeretettel beszél arról, milyen sokat jelentett neki az otthon, a főzés és a közös családi étkezések élménye. Édesanyja és nagymamája mellett a vadászkastélyban Rózsika nénitől tanulta meg igazán a jó házias ízek, a gondosság és az egyensúly értékét az ételeknél. A bélmegyeri munkája után családjával kiköltöztek Ausztriába, itt lépésről lépésre egyre jobb konyhákat bíztak rá, a végén egy ötcsillagos hotel konyháját vezette.  Hazatérésük után öt évig neves vendéglátóhelyen dolgozott, ezután váltott az esztergomi 42 Restaurantra, amely megindítását követően fél évre jött a Michelin-csillag. A 42 Restaurant megnyitásával megvalósult az álma, erről így fogalmaz: Ha a konyhánkat egy szóval kellene jellemeznem, akkor az a szabadság lenne.  Érzem, nagyon sok minden rejtőzik még bennem, sokat utazom, tapasztalok és számos hatás ér engem is.

 

Az elismeréseket Siklósi István és Körösi Mihály adta át, mindkét kitüntetettnek ajándékműsort adott Gulyás Attila színművész és Rázga Áron zongoraművész.

 

A díjak átadása után Bereznai Péter úgy fogalmazott, sohasem szűnt meg benne az az érzés, hogy ő mezőberényi. Az itteni polgárok magukhoz emelték őt, ezért hálával és köszönettel tartozik. Barna Ádám azt emelte ki, hogy gyermekkora óta Mezőberényhez rengeteg ízélmény köti, ezek az emlékek nagyban segítik munkáját, és ezért nagyon hálás.   

 

Siklósi István elsőként gratulált a kitüntetetteknek, és azt kérte tőlük, hogy továbbra is kövessék a Mezőberényben történteket, és további munkájukhoz sok sikert kívánt. A jelenlévők pohár pezsgővel koccintva gratuláltak a két kitüntetettnek. 

 

A várossá nyilvánítás évfordulója alkalmából az érdeklődők megtekinthették a Városháza emeleti folyosóján a X. Mezőberényi Művésztelep zárókiállítását, illetve az aulában kifejezetten az évforduló tiszteletére rendezett fotókiállítást. 

 

GALÉRIA
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. július hónapban

házasságot kötöttek

 

Zsákai Martin Erik (Sarkad) és Gulyás Kitti (Mezőberény)

 

Burai Zsolt (Mezőberény) és Oláh Adél Odett (Mezőberény)

 

Mezei Róbert Kálmán (Mezőberény) és Brachna Ivett (Mezőberény)

 

Gál András (Mezőberény) és Tálos Virág (Mezőberény)

 

Bereczki Zoltán (Mezőberény) és Vass Virág (Dunaújváros)

2024. július hónapban

 elhunytak

 

Kiss Tibor "Misó" (1971)

 

Szabó László (1941)

 

Szokola Pál ( 1936)

 

Gazsó Elvira (1968)

 

Kovács Andrásné szül. Ondrej  Zsuzsanna (1938)

 

Szűcs Istvánné szül. Benyovszki Magdolna (1955)

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében