A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Mezőberénytől a kaliforniai Pasadena-ig

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Mezőberénytől a kaliforniai Pasadena-ig

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-06-20 11:24 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Egy konzervatóriumi index nyomában

 

Kisari Miklósné továbbította nekem elektronikus levelezését a kaliforniai Pasadena-ban élő Neszlényi-Pfeiffer Judith-tal, ebből érdekes történet bontakozik ki. Kisari Miklósné fia, Szabolcs az év elején hazalátogatott, és egy garázsvásáron felfigyelt egy konzervatóriumi indexre, és ezt megvette. Ebben találták meg Pfeiffer Judit nevét, és a Kisari-család szerette volna a dokumentumot visszajuttatni eredeti tulajdonosának. Az egykori konzervatóriumi növendék felkutatásában dr. Erdész Ádám, a megyei levéltár nyugalmazott igazgatója volt a segítségükre. 

 

 


Neszlényi-Pfeiffer Judith nagyon örült a megkeresésnek. Magáról azt írta, hogy családja erősen kötődik Gyulához. A múlt század harmincas éveiben az édesapja, Pfeiffer Ede Sándor alapította meg az első zeneiskolákat a Dél-Alföldön: Gyulán, Orosházán és Hódmezővásárhelyen. A művésznő családjával 1956-ban hagyta el Magyarországot, azóta többször is járt Gyulán, a Mogyoróssy Könyvtárban bemutatták fivére, Pfeiffer Ede: A kommunizmus gyermeke című kötetét, illetve a saját verseskötetét: Híven és Bátran címmel. 

 

Judith levelében leírta, hogy lakásukat 1956. november 4-én elpusztította az orosz tankok ágyúja.  Egyedül a hátsó szoba maradt meg, ott volt piros retikülben az index. Nagyon nehéz körülmények között hagyták el az országot. A Fertő-tó ingoványán keresztül jutottak át Ausztriába, és onnan egy vöröskeresztes orvosi repülőgépen a New Jersey-i amerikai katonai kórházba repültek. 

 

Pfeiffer Judit Budapesten végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ott zongorázást és zeneszerzést tanult, évtizedeken át volt a Los Angeles-i California State University zongoraművész-tanára, de mesterkurzust is tartott Liszt műveiből a budapesti zeneakadémián.  Magyar Requiemjét 1994-ben küldte el ugyanide, ahol be is mutatták. A Cantata in memoriam 1956 című kompozícióját előbb 2006-ban Gyulán hallhatta a közönség, majd 2016-ban a Fővárosi Énekkar előadásában a Budavári Palotában. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2018-ban film készült életéről, Attól kezdve beszéltünk… címmel a YouTube-on megtekinthető. 

 

A Magyar Miniatűr és Bibliofil Művészek Társasága kiadásában 2022-ben jelent meg Mozaikok című kötete, ez válogatott írásait tartalmazza: humoreszkeket, novellákat és újságcikkeket.


   
Neszlényi-Peiffer Judith ma is jó egészségnek örvend, 2024. május 26-án adott jótékonysági koncertet a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház javára. 
 

 

Molnár Lajos


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében