A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A fogyatékossággal élők megsegítéséért – Múzeumi esték

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A fogyatékossággal élők megsegítéséért – Múzeumi esték

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-03-22 13:05 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A „Múzeumi esték” rendezvénysorozat keretében „Az elköteleződés útja – a fogyatékossággal élők életének megváltoztatásáért” címmel Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület ügyvezetője 2024. március 21-én az Orlai ház Petőfi-emlékszobájában tartott előadást. A civilszervezet március 15-én kapta meg a „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális Ellátásáért” elismerő címet. 

 


Az előadó személyes visszaemlékezéssel kezdte. Tinédzserként, 16-17 éves korában hozta meg a döntést, hogy Istent akarja szolgálni. Mezőberénybe 1996-ban költöztek, és szolgáltak Tarhoson a gyermekvédelmi és gyógypedagógiai intézetben. Ott sérült lakók körében kiszolgáltatottságot tapasztaltak, nem a gondozottak döntöttek arról mikor mit esznek, isznak. Mivel száz gyerekre csupán egy gondozó jutott, ezért előfordult, hogy az erősebbek bántották a gyengébbeket. Az ezredfordulón az intézményt bezárták, és a gondozottakat egy szatyorral szélnek eresztették, ezért a 12 tagú baráti körük úgy döntött, hogy segítenek rajtuk. A Petőfi utca 54. szám alatt előbb béreltek, majd megvásároltak egy lakóotthont. A felszerelést otthonról hozták össze, és a házat kezdetben adományokból működtették. Később sorban nyitották az újabb és újabb lakóotthonokat, közben rájöttek, önmagában a szeretet munkájukhoz kevés, a gondozás szakmáját is meg kell tanulniuk. 

 

 

Újabb és újabb igényekkel találkoztak, a családok kérték a gyerekek nappali ellátását, majd a korai fejlesztés érdekében a szállításukat, ezért alakították meg 2006-ban a támogató szolgálatot. Alapellátási központjukat 2014-ben vásárolták meg. A nappali foglakoztatás keretében indították el kertészetüket, később a kosárfonást és a szőnyegszövést. A konyhájukat 2015-ben nyitották meg, bár nagyon féltek, miként tudják majd betartani a szigorú higiéniai követelményeket, de az elmúlt kilenc évben problémamentesen működtek. Az egyesületet 2021-ben Békés és Csongrád-Csanád vármegyében módszertani fejlesztésre jelölték ki, a következő évben megtartották első szakmai találkozójukat. EFOP-projektjüket 2022-ben indították el, szintén a szülők kérésére. Ennek keretében hat ház megvásárlásával negyven új lakót helyeztek el. Három ingatlant Békéscsabán, hármat Mezőberényben vettek meg.
 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében