A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-03-15 14:38 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Alföld Turista Egyesület az idén is megszervezte a hagyományos Petőfi-emléktúrát, sorrendben a negyvenegyediket. A résztvevők 2024. március 15-én reggel most is a Népek barátsága-szobornál gyülekeztek. Itt Földes Péter, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a megszokott útvonalon mennek ki, a ligeten, a Laposi-kerteken át. Kint zsíros kenyér és tea várja a túrázókat. Visszafelé Boldisháton keresztül, a Medvefejes-tó érintésével érkeznek vissza a szoborhoz. 

 


Az Orlai ház színháztermében Siklósi István polgármester ünnepi köszöntőjében kifejtette, a szabadságharc nem elbukott, hanem leverték, és ez a tény erősíti nemzeti büszkeségünket. Március 15. a tenni akarásról szól. Ma olyanok kapnak jutalmat, akik teszik a dolgukat. Talán nincsenek tudatában annak, hogy milyen csodákat művelnek. Az elvégzett munkát ismerik el, mert csak ezzel lehet eredményt elérni. 

 

Siklósi István és Körösi Mihály alpolgármester adta át az elismeréseket az egy-egy szakterületen kiemelkedő tevékenységet végzőknek. 

 


Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület képviseletében Frey Zita elnök vette át a „Mezőberény Kultúrájáért, Nemzetiségi Kultúrájáért” elismerő címet a német hagyományok őrzéséért ápolásáért. A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület célja a Mezőberényben és környékén élő német nemzetiség érdekeinek képviselete, a német nyelv őrzése, a nemzetiség szellemi, tárgyi örökségének és kultúrájának ápolása. A tagok az elmúlt néhány évben közösségi házat vásároltak, azt újították fel, berendezték és folyamatosan bővítik. Abban kiállítóteret hoztak létre. A pályázati lehetőségekkel élve rendezvényeket szerveznek: bemutatják a sváb konyhát, táborokat tartanak, illetve előadásokat a családfáról, továbbá játszóházat és szüreti bemutatót. Az elmúlt években könyveket, kiadványokat adtak ki. A hagyományaik ápolása érdekében szoros kapcsolatot tartanak fent az óvodákkal, az iskolákkal, velük együtt számos programot szerveznek.  Gasztronómiájuk, kiadványuk révén szerepelnek a helyi értéktárban. A németek körében a megyében meghatározó egyesületként jegyzik őket. 

 

Iványi László a „Mezőberény Sportjáért” kitüntetést kapta meg a város sportéletében, a kosárlabda területén végzett magas színvonalú szakmai munkája, a fiatalok számára példaértékű pályafutása és közösségépítő tevékenysége érdemeként. Már diákévei alatt életre szóló barátságot kötött a kosárlabdával. Tagja volt az ifjúsági válogatottnak és játszott az NB II-ben is. A szegedi Juhász Gyula Főiskolán testnevelés-földrajz szakon szerzett diplomát. Molnár Miklós hívására 1973-ban érkezett a helyi gimnáziumba. Innen 1989-ben távozott, és a békéscsabai tanítóképző főiskolán folytatta oktatói tevékenységét egészen a nyugdíjba vonulásáig.
A településre kerülésüktől a feleségével közösen mozgatórugói a mezőberényi kosárlabdának. Iványi László a városi női felnőtt NB II-es csapat edzője, velük 2007-ben régiós döntőt nyert. A férfi csapattal 2012/2013-ban az NB I B-ben játszhatott. Mai napig aktív edzői munkát folytat. Az U11 leány csapattal 2022-ben bejutottak az országos jamboree döntőjébe. A gimnázium III. korosztályos leány csapatával pedig az országos diákolimpia döntőjébe került, ahol 8. helyezést ért el. Két leánygyermekük született. Az idősebb Iványi Dalma, aki szintén ebben a sportban találta meg életútját, és jelenleg a magyar női felnőtt válogatottat edzője.

 

A Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete képviseletében Nelhübel-Oláh Henriette elnök vette át a „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális Ellátásáért” elismerő címet. A szervezetet 1999-ben alapította a 12 tagú hívő keresztyén csoport. Céljuk a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok, felnőttek segítése, köztük kiemelten a fogyatékosok és a betegek. Sokrétű tevékenységet végeznek: fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek nappali ellátása, közösségi pszichiátriai ellátás, támogató szolgálat, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, otthoni segítésnyújtás, munkaerő-közvetítés, valamit a támogatott lakhatás kis létszámú otthonokban. Az Élelmiszerbankon keresztül több éve sok családot segítenek élelmiszerekkel. A helyi vasútállomás épületében Mécses Kincses Háza ajándékboltot, a Wenckheim - Fejérváry kastélyban pedig kávézót üzemeltetnek. Céljaik elérése érdekében igyekeznek minden pályázati forrást kihasználni, az egyesület a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség által kiírt „Legjobb női munkahely” 2021. pályázat különdíjasa. Az eddigi legnagyobb pályázatuk az „Esély és lehetőség egy új kezdésre, támogatott lakhatásra” című projekt, ennek révén tavaly 1,2 milliárdból hat lakóotthont alakítottak ki, hármat Mezőberényben, hármat pedig Békéscsabán.  Tevékenységük és társadalmi szerepvállalásuk országosan ismert és elismert.

 

Hidasi László „Mezőberény Neveléséért, Oktatásáért” elismerő címet érdemelte ki az oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységével, példamutató emberi magatartásával. Tősgyökeres mezőberényiként 1990-ben diplomával a kezében Mezőberényben kezdett el dolgozni. A diákokkal kezdetektől osztályfőnökként, testnevelőként és edzőként is foglalkozik. A kosárlabda mellett a tenisz is közel áll a szívéhez, ám az utóbbi időben, röplabdaedzéseket tart. Házi bajnokságokat szervez, öregdiákokat hív vissza a csapatba. Ahogy hangoztatja, a diákokkal kölcsönösen fertőzték meg egymást a sportág szeretetére. Azóta meghívást kapnak megyei és területi versenyekre. Az 2023/24–es tanévre az országos döntőbe jutást tűzték ki célnak, emellett nagy sikernek tekinti a megyei diákolimpia értékes ezüstérmét is. 
Hidasi László évekig szervezte az iskola síeléseit, tanította a diákokat a sportág szépségeire.  Több mint 30 éve van a pedagógus pályán, folyamatosan képzi magát, tudását egyre bővítve adja tovább tanítványainak.

 

Maczkó István és Maczkó Istvánné „Mezőberény Vállalkozója” elismerő címet kapták meg az évek alatt végzett munkahelyteremtésért, a folyamatos fejlődés érdekében végzett magas színvonalú munkájukért, vállalkozásuk folyamatos fejlesztéséért, illetve a példaértékű szociális tevékenységükért. A kerti szerszámok gyártásával foglalkozó vállalkozásukat 1996-ban alapították. Kezdetben a családi háznál kialakított műhelyben dolgoztak, majd – a szomszédos telkek megvásárlásával – bővítették telephelyüket, ezzel együtt létszámukat is. Kezdetben minőségi kerti szerszámok gyártására szakosodtak, majd folyamatosan bővítették portfóliójukat. Jelenleg közel száz féle kerti szerszámot gyártanak. Az évek során fokozatosan váltak meghatározó partnerévé a hazai nagykereskedőknek, akik az ország szinte minden pontjára eljutatták termékeiket. Ennek köszönhetően ma még sikeresebb és eredményesebb a cégük. Idővel – a szomszédos épületek megvásárlása és felújítása után – új vállalkozásoknak is helyt adtak, így például a Mezőfarm Gazdaboltnak, a Burger-Boxnak, a Bart Barber Borbélyüzletnek.

 

A méltatásokat Binder Anikó olvasta fel, énekkel és szavalattal közreműködött Kiss Viktória és Szász Borisz, Békéscsabai Jókai Színház színművészei. 

 

A Petőfi-szobornál előbb műsort adott Kiss Viktória és Szász Borisz, majd az önkormányzat, valamint a hatóságok, intézmények, az egyházak és a civilek helyezték el koszorúikat. 

 

A Körös-parti emlékműhöz megérkeztek az túra résztvevői, rajtuk kívül gépkocsival is sokan kilátogattak.  Ott voltak a gyulai Makadám Világjáró 
Kerékpárosok Klubja tagjai is.

 

Ünnepi beszédet mondott Bancsi Árpád István, magyar-történelem szakos tanár, kifejtette, történelmi tudásunk szükségszerűen töredékes és szubjektív. Szendrey Júlia példáját mutatta be, hogy Petőfi hű és méltó társának a költő halála után mennyi igaztalan vádat kellett elviselnie, mert anyasága miatt, hogy gondoskodjon Zoltán fiáról, belement egy kényszerházasságba. Azt is szemére vetették, hogy a hivatalos gyászév letelte előtt tíz nappal tette ezt. Bancsi Árpád hangsúlyozta, emlékezzünk méltón és helyesen, de ne csak a hősökre, hanem a tragédiák túlélőire is.
Harmonikán közreműködött Máté Norbert, a Földi Harmónia Ház ellátottja.

 

Itt is koszorút, virágcsokrot helyezett el az önkormányzat, illetve az intézmények és a civil szervezetek. 

 

GALÉRIA


 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében