A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Mezőberényi siker a népi textilfesztiválon

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Mezőberényi siker a népi textilfesztiválon

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-03-11 10:17 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban 2024. március 8-án kezdődött el a háromnapos XIX. Kárpát- medencei Népi Textilfesztivál és hozzá kapcsolódó kiállítások a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Békés Megyei Könyvtárban. 

 


A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Színhangulatok”, valamint „Szakrális textíliák” címmel meghirdetett pályázatára 1400 pályamű – csipke, hímzés, nemez, szövés és viselet – érkezett be, közösségek és egyéni alkotók egyaránt küldtek be munkákat. A pályázók között az egész Kárpát-medence képviseltette magát. A zsűri döntése alapján 932 munkát állítottak ki, és 66 díjat ítéltek oda a legmívesebbek pályázatokért. 

 

A konferenciát köszöntötte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szegedi Balázs, a vármegye alelnöke és Szarvas Péter polgármester. A kiállítást Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. 

 

A díjkiosztáson Debreczeni János a Berényi Textil Kft. csoportja munkáiért különdíjat vehetett át. 

 

Bogárné Szőke Erika előbb – a „Színhangulatok” kategóriában – a mezőberényi keresztszemes és buzsáki hímzésükért az Orlai ház díszítőművészeti szakköre vezetőjeként csoportos első díjat vett át, majd – vármegye több közösségében végzett munkájáért – kiemelt szakkörvezetői díjat. 

 

A díjak átadása után a zsűri elnöke, Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsának elnöke fejtette ki a testület véleményét. A konferenciát Szente Béla, a Csaba Gyöngye Kulturális Központ igazgatójának szavai zárták. Az eseményen népzenével, népdallal közreműködött idős Kádár Ferenc népzenész, Népművészet Mestere és unokája, Kádár Kolos. 

 

A könyvtárban a hímzéseket és a szövéseket tárták a közönség elé. Itt láthattuk az Orlai ház díszítőművészeti szakköre munkái közül egy mezőberényi keresztszemes hímzést, ezt Bogárné Szőke Erika tervezte és Jakusovszki Jánosné hímezte ki, illetve melle a szakkör buzsáki hímzését. Egy teljes sarkot megtöltöttek a Berény Textil Kft. székely rokojája, abroszai, méterárui. Ezek mellett állították ki Debreczeni Klára szövött függönyeit, párnáit. A Munkácsy Mihály Múzeumban főleg a nemezeket, a viseleteket és a szakrális textíliákat láttunk, ott vettük szemügyre Debreczeni Klára dél-dunántúli takácsmintás vállkendőjét. 

 

GALÉRIA
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében