A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Átadták a Petőfi-emlékszobát

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Átadták a Petőfi-emlékszobát

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-12-03 18:59 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Petőfi 200 zárásaként a költő emlékszobáját 2023. december 3-án az Orlai ház könyvtárának emeleti termében E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója nyitotta meg. 

 


Siklósi István polgármester köszöntőjében megfogalmazta, két éves tervezés után jutottak el oda, hogy megnyissák a szobát Mezőberény neves vendége tiszteletére. Köszönhető ez részben Irányi István tanárnak is, aki a gyerekekkel hagyományápoló és kutatókört hozott létre. A kutatásuk eredményeit dokumentálták. Ez modern, a mai kornak megfelelő állandó kiállítás. Szeretnénk, ha itt az iskolások múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkednének Petőfivel és Mezőberénnyel. Hogy mennyire lesz kihasználva a tárlat, ez elsősorban az intézményen múlik, úgy látom elég ügyesek hozzá. 

 


E. Csorba Csilla megnyitójában azt hangsúlyozta, a tárlat anyagában Petőfi Sándor, Orlai Petrics Soma, a mezőberényi születésű festő, illetve Szendrey Júlia találkozik, aki a lánynevelő intézetben itt tanult, majd anyaként tért vissza. Mindhármuk életében fontos szerepet töltött be Mezőberény. Orlai többször is megörökítette Petőfit, kapcsolatukat jól jellemzi, hogy az utolsó ábrázolást 1849 júliusában a második unokatestvére, Orlai készítette a költőről. E. Csorba Csilla hangsúlyozta, Mezőberény ilyen találkozási pont, a személyes emlékekkel gyarapítja a nemzeti identitásunkat. Az emlékezés szálait tovább viszik a következő generációknak. 

 


Túri Andrea intézményvezető arról szólt, hogy eredetileg a muzeális gyűjteménybe tervezték az emlékszobát, végül a könyvtár egykori emeleti olvasótermében valósították meg. Az épület átalakítására 30 millió forintot nyertek, ez magába foglalja az akadálymentesítést is. A gyűjteményből idekerültek a Petőfihez köthető tárgyak, a gyerekek 13 anekdotát mesélnek el a költőről, egy részük életre is kel. A kiállításhoz tartozik Németh László: „Petőfi Mezőberényben” című drámájának videofelvétele is.  Számos tárggyal készülnek a múzeumpedagógiai foglalkozásokra. 
Petőfi: „Szeptember végén” című megzenésített versét Putnoki István és Putnoki Dalma adta elő. 

 

GALÉRIA
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. február hónapban

házasságot kötöttek

 

Kornyis Béla (Mezőberény) és Sandrika Mariann (Mezőberény)

 

Móricz András (Békés) és Herbert Tímea (Békés)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok