A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Az agrár- és élelmiszergazdasági értékeink

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Az agrár- és élelmiszergazdasági értékeink

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-12-01 13:33 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából megtartott programsorozatban, a Múzeumi esték keretében 2023. november 30-én az Orlai házban az agrár- és élelmiszergazdasági értékeket vették sorra.

 


 


Körösi Mihály Mezőberény alpolgármestere, a 10 éves település értéktár bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket.  


Kovácsné Nagy Kriszta, Famíliatészta Kft. marketingvezetője a cég négy értéktárban is megtalálható termékéről: a Príma eperlevélről, a Príma lebbencsről, a Príma sodort csigatésztáról, illetve a Príma tarhonyáról szólt. Megfogalmazta, ezek lényeges szerepet töltenek be a magyar gasztronómiában. Elmondta, tavaly ünnepelték a cég fennállásának 30. évfordulóját, kezdetben napi 150 kilogramm terméket állítottak elő, ma az ország legalább 150 tésztagyártói között nagyságukat tekintve a hatodikok. Magyarországon 1500 üzleti partnerrel állnak kapcsolatban, jelentős mennyiséget értékesítenek még Romániában. A marketingvezető kifejtette, a hagyományok ápolása mellett fontosnak tartják az innovációt is, ugyanis a multi kereskedelmi egységek ezt várják tőlük. Ebből a célból fejlesztették ki a Pasta del Futuro termékcsaládot, ezek között van például szénhidrátcsökkentett, míg az idei újításuk a kurkumával színezett tészta. 


A város egyik gasztronómiai nevezetessége a berényi becsinált leves, erről Tánczos Imre, a Tópart Vendéglő és Panzió tulajdonosa és ifjabb Tánczos Imre, a vendéglátó egység vezetője beszélt. Tánczos Imre azt hangsúlyozta, az étel népszerűsége nem az ő érdeme, hanem azoknak az elődöké, a kik a készítés módját átadták neki. Az alaplevet szétválasztott velős sertéscsontból főzi sok vöröshagymával, borssal és babérlevél is kell bele. Két-három órás főzés után megy bele a világos rántás, a paprika és a tejföl. Zöldségek közül elég a petrezselyem és a sárgarépa. Sóval és ecettel ízesíti. Az alaplé megy rá a sertéspörköltre. Tapasztalata szerint sokan a berényi becsinált levesért jönnek a városba. Ifjabb Tánczos Imre édesapja érzelmektől fűtött beszédére utalva megfogalmazta, éttermüket harminc éve ez a szenvedély tartja fönt.     


A berényi német disznótorról, a német disznótoros ételekről, illetve az „Elődeink sváb konyhája utódaink számára” című kiadványról Frey Mihályné Kaiser Gizella, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Mezőberény elnökhelyettese szólt. A három nemzetiség gasztronómiájáról megfogalmazta, nem eldönthető, hogy a csőröge vagy a vízenkőtt melyik népcsoporthoz tartozik. A németekről elmondta, amire szükségük volt, azt maguk termelték meg, sertést és baromfit minden háznál tartottak. A többletet piacra vitték, és annak az árából vették mega boltban a fűszereket. Hétköznap kevés húst ettek, ezt inkább csak vasárnap fogyasztották. Heti egy-két alkalommal sütöttek kenyeret. A disznótorban reggelire hagymás vért ettek, délben savanyú mártást, a szajma pedig a berényi németek büszkesége, ez aratásra ért meg. 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében