Thai csirke Bróda Lászlóval
Bróda László szakács 2023. november 21-én az Orlai házban – a résztvevőkkel együtt – thai csirkét készített.
Hozzávalók 4 főre, az elkészítési idő kb. 60 perc.
16 db csirkeszárny (kettévágva sütjük majd, lehet comb is, a mellet nem ajánljuk, mert ehhez a fogáshoz túl száraz)
1 konzerv ananász és a leve
1 vagy 2 db banán
2-3 babérlevél
1 db csillagánizs (szigorúan csak 1 db, mert nagyon intenzív az íze)
feketebors
szójaszósz
2 gerezd fokhagyma összetörve
1 fej vöröshagyma
40 g sűrített paradicsom
gyömbér (apróra vágva)
0,5 dl száraz fehér bor (pl: Irsai Olivér)
só
olaj
Sprite vagy Cola üdítő
zellerzöld vagy zöldségzöld a díszítéshez
chili, ha valaki csípősen szereti
A körethez:
4 marék rizs
csemegekukorica
A csirkehúst Sprite üdítőbe kb. 20 percig áztatjuk (annyit öntünk rá, hogy nagyjából ellepje), öntünk hozzá 1 evőkanál szójaszószt is. (Fűszerezni ekkor még nem kell!)
A banánt közben felszeleteljük, olajban megsütjük.
A gyömbért apróra vágjuk, a vöröshagymát is apró kockákra.
A húst egyelőre ízesítés nélkül olajban megsütjük addig, hogy kapjon egy kis pírt, ha kész, kiszedjük egy külön tálra. A serpenyőbe beletesszük a gyömbért, az apróra vágott (összetört) fokhagymát és a vöröshagymát, adunk hozzá sűrített paradicsomot, majd rátesszük a pirított csirkeszárnyakat, összekeverjük, sütjük. Pár perc után felöntjük Sprite üdítővel (vagy ha az elején Cola-ba áztattuk a húst, akkor azzal), hogy nagyjából ellepje, adunk hozzá szójaszószt (1-2 ek.) 1 konzerv ananász levét, a babérlevelet, a csillagánizst, feketeborsot (mokkáskanálnyit) és sót ízlés szerint. Fedő alatt addig főzzük, míg a leve besűrűsödik. Ha csípősre szeretnénk, akkor még tehetünk bele chilit is. Mikor a csirke 3/4 fővésben van, hozzáadjuk az ananászt, a száraz fehérbort, s mikor majdnem kész, levesszük a fedőt és még pár percig nélküle is főzzük. Ha készen van, a csillagánizst mindenképpen kivesszük az ételből, ha benne hagynánk, nagyon erős lenne az íze.
A körethez sós vízben megfőzzük a rizst és hozzákeverjük a csemege kukoricát. Tálaláskor a hús mellé kínáljuk a nagyobb szeletekre vágott sült banánt és apróra vágott zeller- vagy zöldségzöldet szórunk rá.
Jó étvágyat kívánunk!
Bróda László a következő főzőtanfolyamot 2023. december 13-án, szerdán 17 órától tartja, ekkor a résztvevőkkel együtt gombával töltött csirkemellet készít levesmerőben formázva.