A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Természet és egészség – Múzeumi esték

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Természet és egészség – Múzeumi esték

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-10-27 09:15 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Múzeumi esték rendezvénysorozat keretében az előadók 2023. október 26-án az Orlai házban a települési értéktár természeti kincseit, illetve az egészség és életmód témáit vették sorra.

 


A megjelenteket Körösi Mihály, alpolgármestere, a 10 éves település értéktár bizottság elnöke köszöntötte, hangoztatta, Bartóki József tanár festőművész halála 15. évfordulójára időszaki kiállítást tervezne, ezért kéri, hogy festményeinek tulajdonosai erre a célra ajánlják fel a képeiket.

 

 

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember a Medvefejes-tóról beszélt. Mondandóját azzal kezdte, hogy pályája elején ezt a tavat még Szikes-tónak hívták. Tízmillió évvel ezelőtt a Kárpát-medencét még a Pannon –tenger borította, és a sós víz maradványai a szikes tavak, ezek közül legismertebb a kardoskúti Fehér-tó.

 

 

Az előadó 1870-es térképet vetített ki, a tó mellett akkor legelő volt, elmondta, nagy valószínűséggel az állatok itatására használták, később, az 1960-as években már itt vályogot vetettek. A 70-es évek közepén még nem nőtte be a növény. Olyan állatok élnek meg itt, mint az ásóbéka, a mocsári teknős, ha van benne víz, akkor a tőkésréce, a nagylilik, a gulipán, a gólyatöcs, a sárszalonka, illetve a gémek, a kócsagok.

 

 

Az utóbbi években a nyílt víz egyre kisebb területre szorult, Boldog Gusztáv ezt azzal magyarázza, hogy a folyóink a szabályozás után csak végigszaladnak a Kárpát-medencén, ennek tulajdonítható a mostani aszály. A folyó vizét a csatornák mentén szét kellene vezetni, hogy töltődjön a talaj. Mutatott olyan felvételt, ahol a tó medre repedezik a szárazságtól. A tó állapotát siralmasnak minősítette.  

 

 

Falatyné Berkesi Márta, tanító, a Zöld Szíves mozgalom helyi vezetője a mezőberényi vasútállomás három kocsányos tölgyéről szólt. Megfogalmazta, hogy a vasúti pályát az 1800-as évek végén építették ki, itt akkor temető volt, az idős tölgyek annak növényvilágából maradtak meg, tehát legalább 200 évesek. Törzsük kerülete 400 centiméter, magasságuk 19-20 méter. Megyei védelem alá 1989-ben kerültek, később a helyi védettséget is megkapták. Az előadó szólt arról alsó tagozatosok körében 23 éve kezdte el a ifjú természetvédő mozgalmat. Már kezdetben védelmük alá vették az öreg tölgyeket, 2001-ben kopjafával látták el őket.

 

 

Szűcsné Sziklai Éva a Kálmán Fürdő történetét ismertette. Kifejtette, a fürdő építtetője, Kálmán István 1894-ben született Szolnokon vasutas családban. Maga is vasutasként dolgozott, és Trianon után helyezték ide. A ’20-as évek végén megbetegedet, és elhagyta a vasutat. A Liget tér 15. szám alatt épített házat bolthelyiséggel. A helyi vállalkozókkal 1932 és ’35 között építette meg a strandfürdőt. Azt egészen 1948-ig működtette, akkor adta át az községnek, 1972-ben hunyt el. A medence tervei 1934-re készültek el, versenyzésre is alkalmas volt, mérete: 33 és egyharmad méter hosszú és 20 méter széles. A fürdő 1935 nyarán nyílt meg. Sport és közösségi célt szolgált, beindult a vízipóló, 1936-ban megalakult a Mezőberényi Úszó Egyesület, az országos szövetség a 40-es évek elején nyaranta edzőt küldött ide. A rendezvényen jelent volt fürdőépítő fia, Kálmán Lajos és felesége is.

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében