A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Lengyel Imre előadása

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Lengyel Imre előadása

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-10-25 19:46 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Városházi hírek
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A „Városházi beszélgetések” eseménysorozat keretében 2023. október 25-én a városházán prof. dr. Lengyel Imre matematikus-közgazdász „Térségek versenye és versenyképessége:  a fejlődés fontosabb tényezői a vidéki Magyarországon” címmel tartott előadást. A mezőberényi születésű előadó az idén a nemzetközileg is elismert munkásságáért és a város jó hírnevének öregbítéséért szülővárosától díszpolgári elismerést kapott.ű

 


Siklósi István polgármester köszöntőjében visszaemlékezett arra, hogy gyermekként együtt tanultak, sportoltak, később felnőttként pedig jó munkakapcsolatban dolgoztak. 

 

Dr. prof. Lengyel Imre azt kérte, ha valakinek kérdése van, előadása közben nyugodtan tegye fel, és indítványozta a tegeződést is. A térségi fejlődésről szólva kifejtette, a kormányzat mindig a GDP-növekedést hangsúlyozza, holott ennek hasznát kiviszik a külföldi befektetők. Ezzel szemben a közgazdászok az ott lakók életszínvonalát vizsgálják, valamint az önbecsülésüket, vagyis azt, hogy a társadalom milyen méltóságérzést nyújt számukra, illetve a szabadságukat, ezen azt értik, hogy az egyén saját preferenciája szerint élvezi-e a szabad döntést. Tehát a fejlődés mércéje az emberek életszínvonala, jóléte. 

 

Az országos viszonylatról az előadó kifejtette, 1990-ben a politika azt a célt tűzte ki, hogy néhány éven belül érjük utol Ausztriát, ma már nyilvánvaló ez irreális volt, sőt ma is a magyar gazdaság a környező országokhoz képest lassabban fejlődik. Az ország egy fókuszú, minden jövedelmező iparág központja Budapesten van, a fővárosban és vonzáskörzetében három millióan élnek. Ami Békést illeti, az ma már az ország három legelmaradottabb megyéje közé tartozik. Sajnos, Békésben nincs felsőoktatási székhely, így a vállalkozó kedvű fiatalok nagy része elmegy a megyéből. 


Az előadó elmondta, hozott egy-egy példányt az általa írt és szerkesztett könyvekből, ezeket a könyvtárnak ajándékozza. 

 

GALÉRIA
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében