A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Winter Ilona újabb elismerése

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Winter Ilona újabb elismerése

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-10-23 13:30 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberényben az ’56-os emléktéren idézték fel az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

 


Körösi Mihály alpolgármester beszédében kifejtette, a forradalom természetesen érintette Mezőberényt is. Október 27-én Békéscsabáról érkezők indították el az eseményeket. Október 28-án Bereczki Lajos ügyvéd szervezte meg a községháza előtti nagygyűlést, itt Juhos József azt fejtegette, hogy a népnek a saját kezébe kell vennie a sorsát. Ekkor alakult meg a forradalmi tanács, ennek elnökévé Juhost választották meg, a helyettese Tőkei Ferenc, titkára pedig Bereczki Lajos lett.  A harcokban meghalt háromezer magyar állampolgár, köztük mezőberényi is, a forradalom leverése után 200 ezren külföldre mentek, döntöttek így településünkön élők is. 


Körösi Mihály hangoztatta, a forradalom évfordulója mára állami ünneppé lett, ez hozta magával annak elszürkülését. Mégsem félti a forradalom emlékét, amíg vannak, akik hozzátartozóikra emlékeznek, mások tiszteletből részt vesznek az ünnepségen. 


Szász Katalin és Jegercsik Csaba, a Pesti Zenés Színház színművészei „A szabadság napja” című zenés irodalmi összeállítást adták elő. 


A Magyar Honvédség Dombai Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj katonai tiszteletadással helyezte el az önkormányzat koszorúját, majd a nemzetiségi önkormányzatok, a történelmi egyházak, a pártok, az intézmények és a civil szervezetek is elhelyezték a megemlékezés virágait. 


A megemlékezésen a Mezőberényi Városi Ifjúsági Fúvószenekar közreműködött Matajsz János karnagy vezetésével. 


Ezt követően tartották meg a városháza dísztermében az ünnepi testületi ülést. Itt „Mezőberényért” kitüntető címet adtak át Winter Ilona 267-szeres válogatott kosárlabdázónak. Siklósi István polgármester köszöntőjében, megfogalmazta, ez a kitüntető cím a város legnagyobb elismerése, átadását azért tették nemzeti ünnepünkre, hogy ezzel is emeljék rangját. 

 

A határozata szerint Mezőberény jó hírnevének öregbítése, a mezőberényi fiatal generáció nevelése, a sport területén elért országos és nemzetközi eredményei, a város lakóinak nagyrabecsülése kifejezéseként Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2023-ban Winter Ilonának elismerésként „Mezőberényért” kitüntetést adományozta.

 

A méltatásban elhangzott, a magyar női kosárlabda-válogatottba tíz éven keresztül játszott, 267-szer öltötte magára a címeres mezt. Eredményei: az Európa Bajnokságokon hatodik, illetve harmadik helyezés, világbajnokságon kilencedik, továbbá az 1980-as Moszkvai Olimpián negyedik helyezés. Elismerései között megtalálható Sopron Városáért kitüntetés, az elmúlt 50 év legjobb női válogatott játékosaként a „Halhatatlan legenda” cím. Szülővárosa 2017-ben „Mezőberény Sportjáért” elismerést adományozta részére. Tenyérlenyomata a Miskolci Sportcsillagok Falán látható. Ez évben a kosárlabda sportágban több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő teljesítményéért a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége emlékérmét vehette át. 


A méltatás elhangzása után az ünnepeltet Babinszki Panna énekkel ajándékozta meg, zongorán kísérte Rázga Áron zongoraművész. 


Az elismerést Siklósi István és Körösi Mihály adta át, a jelenlévők székükről felállva tapsolták meg a kitüntetettet. 


Siklósi István gratulációként elmondta, az elismerést elsősorban nem a hazai és nemzetközi sporteredményeiért kapta – bár nyilván ezeket a város is nagyra értékeli – , hanem azért, mert ahol szeretik a kosárlabdát, ott mindenütt tárt karokkal fogadnák, ő mégis hazajött. Itthon alázattal teszi a dolgát, szeretik, és példaképpé vált. A polgármester azt kívánta Winter Ilonának, hogy tanítványaiból hozzá hasonló példaképek váljanak. 


Winter Ilona a kitüntetés átvétele után elmondta, büszke rá, hogy kiérdemelte ezt a díjat, és köszönetét fejezte ki szüleinek és edzőinek. Megfogalmazta, mikor hazajött, nem is gondolta, hogy a berényiek még emlékeznek rá, nagyon jól esik neki a sok szeretet.  
 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében