A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Petőfi emlékkonferencia

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Petőfi emlékkonferencia

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-10-22 21:12 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A városháza dísztermében 2023. október 22-én emlékkonferenciát tartottak Petőfi és Orlai 200 évvel ezelőtti barátságáról. Előtte a Petőfi utcán megkoszorúzták Orlai Petrics Soma mellszobrát és a városháza falán található emléktábláját.

 


Siklósi István polgármester megnyitójában hangoztatta, évfordulók közepette élünk. Tavaly emlékezünk meg Orlai Petrics Soma születése 200. évfordulójáról, idén Petőfinek van ugyan ilyen jubileuma, illetve ez évben ünnepeljük a város újratelepítésének 300. évfordulóját. A polgármester szólt arról is, erre az időpontra tervezték a Petőfi-emlékszoba átadását a könyvtár épületében, de a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei nem végeztek a berendezésével. A szobát szeretnék még ez évben megnyitni a közönség előtt. 

 

Ván Hajnalka művészettörténész arról tartott előadás, hogy Orlai miként újította meg a 19. század festészetét, és miért lehetünk büszkék rá. Kifejtette, Orlai művészetében több területen is élen járt. Ő volt az első akadémiai végzettségű magyar festő. A jogi diploma megszerzése után Barabás Miklós és Marastoni Jakab festőiskolájában tanult, majd 1846-tól ’48-ig a Bécsi Akadémián és Ferdinand Waldmüller magániskolájában, ’50-’51-ben Münchenben von Kaulbbach akadémiáján pallérozta tudását, ’53től 54-ig ismét Bécsben gyarapította ismereteit. A művészettörténész szólt arról is, hogy Magyarországon elsőnek Orlainak volt egyéni kiállítása, még pedig 1852-ben Debrecenben. A tárlaton II. Lajos holttestének megtalálása című nagymérető festményét, illetve a debreceni polgárokról készült portréit mutatta be. Először Magyarországon festőként ő dolgozott fel művelődéstörténeti témákat, például ilyen a Nádasdy Tamás és Tinódy című műve. Ván Hajnalka a festő újításai közé sorolta a körkép műfaját is, például Emese álmát 1864-ből.  

 

Körösi Mihály alpolgármester, Petőfi kutató Petői és Orlai barátságának mindennapjairól elmondta, hogy az élt a mindennapokban, a művészeti életben, illetve a szabadságharc leverése után abból ált, hogy Orlai ápolta annak emlékét. A két fiatal 1839-ben Ostffyasszonyfán találkozott először, Orlai leírta, hogy számára Petőfi nem volt szimpatikus. Orlai iskolái közül az 1840 és ’44 között Pápa volt a leginkább meghatározó, Jókaival hárman itt kötöttek életre szóló barátságot. Petőfi és Orlai barátságát jól jellemzi, hogy a költő a festőre bízta pénzügyei intézését. A János Vitéz első kiadásának címlapját Orlai rajzolta meg. A festő élete tragikusan végződött, 1877-ben meghalt a lánya, majd hamarosan a fia és a felesége is, végül 1880-ban ő maga. Körösi Mihály előadása közben Berner Sára és Plavecz Máté, a mezőberényi általános iskola tanuló olvastak föl. 

 

Csete Gyula néprajzos muzeológus arról szólt, hogy milyen volt Mezőberény Petőfi korában. Ezen belül kiemelte, a gasztronómia is jól mutatja egy nép kultúráját. Hangoztatta, a 19. században Mezőberényben kiemelt helyet foglaltak el a disznótorok. A legtöbb tartós élelmiszert disznóhússal készítették. A napi étkezésben ezekhez társult a tej és a tejtermékek. Fontos helyet töltöttek be a kölesből és hajdinából készült kásák is. Hétköznap kevés húst ettek, többnyire kását és krumplis ételeket fogyasztottak. Az előadó szólt Petőfi kedvenc ételeiről is, ezek voltak a töltött csiga, ezt fogadókban készítették, illetve a pörkölt és a gulyás. A másik kedvence a túrós csusza volt, illetve szerette a feketekávét is, azt cukor nélkül itta. Csete Gyula egy történetet is elmesélt, a költő egyszer Székely József ügyvéddel betért egy fogadóban, ott nem volt más csak maradékként pörkölt és káposzta, az ügyvéd kérte, hogy ezeket főzzék össze. Az ételnek Petőfi adta a székelykáposzta nevet.    


 
A Manna Zenekar néhány megzenésített Petőfi verset adott elő, Makra Péter Koncz Zsuzsa egyik számát énekelte el. 

 

Az eseményen részt vett Hermann István dr., a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója.

 

A városháza emeleti folyosóján és földszinti aulájában a konferencia résztvevői a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi Sándor életét bemutató kiállítását tekinthették meg, a későbbiekben ezt a tárlatot az Orlai házban láthatják majd az érdeklődők. 

 

GALÉRIA
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében