A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Két novelláskötet bemutatója

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Két novelláskötet bemutatója

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-10-05 11:55 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Országos Könyvtári Napok keretében 2023. október 3-án Molnár Lajos „Ezt elszúrtad” és Ványai Fehér József „Doktor Keserű széttépi a Ricsét és a Mobilt” című novelláskötetét mutatták be az Orlai házban. Az írókkal Bancsi Árpád magyar és történelem szakos tanár beszélgetett.

 


A dialógus során a kötet címére utalva Molnár Lajos azt hangsúlyozta, hogy számára az a történet érdekes, ahol hibáznak, ugyanis ez által tárul fel az életünk, ebből lehet tanulni. Nem általában a nemzeti sorskérdések érdeklik, hanem a konkrét emberek az adott térben és időben. A történeteket filmszerűen írja le, így azok látványként megjelenhetnek az olvasó képzeletében. Az író alkotómódszeréről elárulta, környezetében megfigyeli az ismerőseit, és róluk modellezi az irodalmi alakokat.  

 

Ványai Fehér József szintén kötete címére reflektálva kifejtette, dr. Keserű úgy jelenik meg, mint a ’70-es, ’80-as évek hírhedt tanára, egy szimbolikus figura. A szocialista korszak groteszk kettőségére utal a borító, azon Lenin arcképe nagy hajjal és babos kendővel. A kötetet fiktív önéletrajznak tekinti, ez az irodalom sajátságos műfaja.  Az író megfogalmazta, a  novellákban megtalálható a posztmodernre jellemző irónia, ugyanakkor a szövegek eg része már az új modernizmus felé mutat. Megemlítette azt is, távol tartja magát a vad kommunistázástól, ugyanis azt vallja, minden időbe vannak jó és rossz emberek. 

 

A beszélgetés végén Ványai Fehér József olvasott fel részleteket egyik novellájából, Molnár Lajos szövege Túri Andreától, az intézmény igazgatójától hangzott el, abban a mezőberényi málenkij robotra elhurcoltak történetét dolgozta fel. 

 

Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatában október 4-én 17 órától Sipos Attila András: Lélekharang című verseskötetét mutatják be. Közreműködik Pócs József vizuális kultúra szaktanár, a könyvborító illusztrátora. 

 

GALÉRIA
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében