A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Kulturális örökségünk az értéktárban

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Kulturális örökségünk az értéktárban

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-09-29 13:29 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberény újratelepülésének 300. és a települési értéktár létrejötte 10. évfordulója alkalmából, a „Múzeumi esték” rendezvénysorozat keretében 2023. szeptember 28-án a muzeális gyűjteményben néhány, a települési értéktárba bekerült kulturális értékünkről hallhattunk előadást. 

 


 


Körösi Mihály alpolgármester, az értéktár bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, Bartóki József festőművésznek jövőre kettős évfordulója lesz, születése 95., illetve halála 15. évfordulója. Erről az alkalomról a bizottság kiállítással kíván megemlékezni. Kérte, akinek tulajdonában van Bartóki-kép, ajánlja fel a kiállításra. Körösi Mihály a művésztanár három festményét hozta el erre a célra.
  

Herczeg László családkutató a három nemzetiség együttéléséről szólt. Hangsúlyozta, bár a köztudatban úgy él, hogy a szlovákok, a németek és a magyarok sokáig elkülönülten éltek, már Skorka András evangélikus lelkész írt a három náció békés együttéléséről. Ezt támasztják alá a családi kapcsolatok is, már 1807-ben kötöttek németek és szlovákok házasságot.   


Debreczeni Gábor, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Mezőberény elnöke a szervezet történetét idézte föl. Kifejtette, az egyesületet 1893-ban alapította meg Horváth János postamester, ennek 130. évfordulójáról ez év augusztusában emlékeztek meg. A szervezet egy 1989-es IFA és egy 1971-es Mercedes tűzoltó kocsival rendelkezik, ez utóbbi harminc méteres tűzoltó létrával felszerelt. Mindkét jármű kifogástalan állapotban van. Az egyesület elsősorban tűzoltással és műszaki mentéssel foglalkozik, ezek mellett tartanak szakmai bemutatókat, rendezvényeket biztosítanak és egyéb segítségnyújtást is vállalnak. 


Benyovszki Mihály képeslapgyűjtő kollekciója kialakulásáról beszélt. Elmondta, ezt a tevékenységet huszonegynehány évvel ezelőtt kezdte, a legtöbb mezőberényi képeslapra az interneten: a Vaterán és a Jófogáson bukkant. Benyovszki Mihály gyűjteménye több darabját kivetítette, a jelenlévők nagy érdeklődéssel figyelték a város régi utcáit, tereit, nevezetes épületeit. Ez alkalomból a kollekció egy részéből kiállítás nyílt, ez október 15-ig tekinthető meg a muzeális gyűjteményben. 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében