A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-09-16 21:14 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál megnyitóján 2023. szeptember 16-án a városi ligetben Siklósi István polgármester megköszönte a Baráti Egylet Mezőberényért Egyesületnek, hogy annak idején elindította a rendezvényt és eddig fenntartotta, majd átadta az önkormányzatnak a rendezés jogát, végül azt az önkormányzat átruházta az Orlai házra. A polgármester megfogalmazta, itt mindenki jól érezheti magát.

 


A megnyitó után kihirdették ”A legszebb konyhakertek” verseny eredményét. Az okleveleket a zsűri tagjai: Dévényi Csilla elnök, illetve Hernádi Mihály és Magyar Pál adta át. A mini kategóriában az első helyen Kerekes Józsefné, a második helyen Szeles Károlyné végzett, harmadik lett Maléth Katalin. A díszkertek kategóriájában Bokorné Varga Katalin győzött Petneháziné Szűcs Katalin és Bíró Sándorné előtt. A hagyományos paraszti kertet művelők között a zsűri Plavecz József Pál kertjét találta a legszebbnek, Hegyesiné Barna Katalin a második, Szabó Gyula a harmadik helyen végzett. A közösségi kertek kategóriájában a városi bölcsőde végzett az első helyen, a Mécses Egyesület és a Mezőberényi Talentum Református Óvoda előtt. 

 

Ebédig a Berecske Tánccsoport, a Kis-Berényke Táncegyüttes és a Berény Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, a talpalávalót a Ludas Zenekar húzta. Délben a Sebestyén Duó "Jó ebédhez szól a nóta" című műsora szólt. 

 

A fesztiválon két háromtagú zsűri dolgozott. Bálint Anna, Papp Zoltán és Schäfer Anetta főzőhelyek dekorációját szemlélte meg, Bárdi Mihály, Tánczos Imre és Urbancsek Zoltán a töltött káposztákat vizsgálta meg. 

 

Ebéd után Bodrogközy Rita zenés műsorával szórakoztatta a gyerekeket.

 

A műsor két helyszínen folytatódott. Az egyiken a gyerekek a Kacagó Bábszínház „Madzag Jankó és Nyúl Dani” című előadását láthatták, a színpad előtt pedig a szlovák nemzetiség a 300 évvel ezelőtti megérkezésére emlékezett. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke beszédében két évfordulóról emlékezett meg, hangsúlyozta, az a 300 év, amit a szlovákok a németekkel és magyarokkal együtt töltöttek, sok örömre adott okot. Szólt arról is, hogy az Országgyűlés 30 évvel ezelőtt fogadta el a nemzetiségi törvényt, ez tette lehetővé a nemzetiségi önkormányzatok megalakulását. Hollerné Racskó Erzsébet ígéretet tett arra, hogy segítik a berényieket abban, hogy megőrizzék nyelvüket és tartalommal töltsék meg tájház életét. 

 

Az eseményre Egyházasdengeleng, Vanyarc és Legénd is elküldte képviselőit, három évszázaddal ezelőtt többek között ezekről a településekről érkeztek Berénybe a szlovákok. A megemlékezésen jelent volt dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke is.

 

Kiszely András, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke három társával a szlovákok letelepedési szerződése tartalmát idézte fel.

       

A dekorációs, illetve a főzőverseny díjait a szűri két tagja, Urbancsek Zoltán és Bárdi Mihály adta át. Urbancsek Zoltán hangsúlyozta a 31 csapat 32 ételéből nehéz volt a legjobb hármat kiválasztaniuk. A dekorációs versenyt a Csillagösvény Panzió nyerte, második lett a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, harmadik helyen az Alföld Turista Egyesület végzett. Különdíjat érdemelt ki a „Nyald meg a kanalam” csapata.

 

A főzőversenyben a Német Nemzetiségi Önkormányzat végzett az élen, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a polgármesteri hivatal előtt. Ebben a kategóriában a „Nagycsaládos ifik” csapata kapott különdíjat. 

 

A „Nyald meg a kanalam” csapata kihirdette a káposzta olimpia eredményét. A versengés négy kategóriában zajlott: darts, sörpong, lengőteke és káposztadobás. A közel nyolcvan nevező közül Németh Filip nyert Mező László és Várhalmi Máté előtt. 

 

A programot Mezőberény kedvenc rockzenekara, a Silent folytatta. 

 

A 18 éven felülieknek 17 órától külön sörpong versenyt rendeztek, után a Rockabilly Rulez Zenekar klasszikus rockabilly számokkal csábította táncra a liget közönségét.  A XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál programja DJ YUUP retro partyjával zárult.  

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében