A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Megemlékezés a roma holokausztról

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Megemlékezés a roma holokausztról

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-08-02 12:11 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2023. augusztus 2-án megemlékezést tartott a muzeális gyűjtemény udvarán.  Horváth Róbert elnök beszédében elmondta, vannak olyan dátumok, amelyek kimaradtak az iskolai történelem órákon, ilyen augusztus 2. is. Vajon hányan tudnák megmondani, milyen évfordulóra emlékezünk augusztus 2-án? A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. 

 


Magyarországon 1916-tól belügyminisztériumi rendelet írta elő a cigányok összeírását. A 12 éven felüliek úgynevezett cigányigazolványt kaptak, ujjlenyomatot vettek tőlük és C betűt írtak irataikra. A nyilas hatalomátvétellel, 1944-ben a romákat szervezetten kezdték összegyűjteni és gettókba zárni. Magyarországon a legnagyobb gyűjtőközpont a Komáromi Csillagerődben volt. 

Auschwitz-Birkenau táborát 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az SS-katonák, és három-négyezer romát meggyilkoltak. A magyarországi roma áldozatok számát a becslések öt- és hetvenezer közé teszik.

A politikai hatalom hallgatott a roma nép szisztematikus, magas szinten szervezett, kegyetlen elpusztításáról. A történelmi felelősségvállalás hiánya jellemzi a magyar tankönyveket. A történelemórák elvárása a magyar történelmi események, dátumok, személyek teljes ismerete, amelynek a roma történelem, a főbb személyek és dátumok számottevő részét képezik. Mégis, a mai magyar közoktatásban a romákról némi sztereotipikus megjelenítésen kívül szinte semmilyen tényszerű tudást nem adnak át. 

A roma holokauszt emlékére a muzeális gyűjtemény falán 2021-ben elhelyezett emléktáblát a cigány önkormányzat és az Orlai ház koszorúzta meg.

 

GALÉRIA  
 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében