A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Természeti értékeink

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Természeti értékeink

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-07-27 18:54 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


„Múzeumi esték” előadássorozat keretében 2023. július 27-én Szelekovszky László természetvédelmi szakember a muzeális gyűjteményben a helyi értéktárban megtalálható természeti értékekről szólt. 

 


Körösi Mihály alpolgármester, az értéktár bizottság elnöke – a szép számú érdeklődő előtt – köszöntőjét örömteli hírrel kezdte, ugyanis dr. Gschwindt András munkássága bekerült a megyei értéktárba. Az alpolgármester kifejtette, dr. Gschwint Andrásnak nemcsak az űrkutatási munkáját becsüljük, hanem azt is, hogy odafigyel a város értékeire.  

 

Szelekovszky László bevezetőként arról szólt, hogy 1964-ben került Mezőberénybe, itt agronómusként dolgozott. Ha a városban jön, az utcán ma is sokan köszönnek neki. A sárga erdei tulipánról azt hangsúlyozta, hogy a legtöbb tudós úgy vélekedik, hogy valahonnan keletről származik, de ez egyáltalán nem biztos.  

 

A kunhalmok védelméről szóló 1996-os törvényről elmondta, hogy dr. Tóth Alberttel és másokkal együtt ennek előkészítésében részt vett. Az eredeti törvényből kimaradt, hogy azt tilos szántani, két évvel később a jogszabály módosításával ezt is sikerült elérniük. Az előadó kifejtette, a legrégibb kunhalmokat ötezer évesnek tartják, ezek között vannak őrhalmok, települési, illetve temetkezési helyek. Az ország legnagyobb kunhalma a békésszentandrási Gödény-halom, ez 12 méter 26 centi magas. A becslések szerint régen a megyében 1000-1500 kunhalom lehetett, ma 550-560 ismert. Mezőberény határában 14-15 volt, ma csupán öt-hat látható. 

 

A városi ligetről Szelekovszky László elmondta, ott erdei lombhullató fák találhatók, ezeket nem mértani pontossággal ültették, ez adja a terület szépségét. 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében