A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Az értékteremtést tartja mindig szem előtt a Berényi Népdalkör

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Az értékteremtést tartja mindig szem előtt a Berényi Népdalkör

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-07-24 10:09 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően a Berény Népdalkör CSSP-NEPZENE-2022-0013-ös pályázati azonosító számon a 2022. július 1. – 2023. június 30-i időszakra ismét támogatásban részesült.

 


A hazai forrás által nemcsak tovább működhetett a 45 éves múltra visszatekintő együttes, hanem repertoárjuk is bővült, jelenleg erdélyi népdalcsokrot tanulnak, s persze a már meglévő tudás szinten tartása is a mindennapok fontos feladata. A bemutatókon hallható dalcsokrok egyenként 7-11 percesek. A megmérettetéseken általában 10 perces programmal szerepelnek. Találkozókon 15-20 perces műsorokkal lépnek fel.

Repertoárjukban különböző tájegységek dalaiból áll, tematikus népdalcsokrok között eddig az alábbiak szerepeltek: Békés megyei népdalcsokrok, közöttük is természetesen berényi dalcsokor, hajdúsági pásztordalok, bordalok, karikázó, 2 db csongrádi népdalcsokor, csongrádi, vásárhelyi tápéi, szerelmes dalok és egy hajdúsági (ladányi) pásztordalokból álló népdalcsokor. A támogatási időszak első fellépése 2022. szeptember 17-én Mezőberényben a városi ligetben volt, amikor is a Töltött Káposzta Fesztivállal párhuzamosan, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete által megrendezett szüreti eseményen léptek fel. Később nyírségi dalok megtanulásával lehetőség adódott arra, hogy már a friss tudással álljanak színpadra 2023. április 14-én a XIII. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud és Népek Tánca - Népek Zenéje elődöntőjén Békéscsabán, melyet 2023. április 22-én rögtön a csorvási Nemzetközi Népzenei Találkozó követett, majd Mezőberényben 2023. május 27-én az Orlai házban működő művészeti és sport csoportjainak évadzáró előadása a városi ligetben a gyermeknappal egybekötve. A legfrissebb fellépésük 2023. július 9-én a Körösladányi Napok keretében megrendezett Vén Márkus Népzenei Találkozó volt. Mindannyiszor támogató és elismerő nézői taps kísérte műsorukat. A karvezető Kmetykó Istvánné munkáját a tavasz során Bartó Andrásné segítette. Az Orlai házban hetente hétfőnként foglalkozást tartó dalkör munkája mindig színes és örömteli, szeretnek egymás társaságában időt tölteni, mely alkalmakon nemcsak népzenei és néprajzi tudásuk gyarapszik, hanem barátságuk is egyre mélyül.

A pályázatnak köszönhető az is, hogy a sok éve használt énekes mappák lecserélése is megtörtént, mely az esztétikusabb színpadi megjelenést, előadást segíti. A 45 év során számos értékes ereklye is összegyűlt (találkozókról, versenyekről) melyeknek méltó helyet nyújt a 2 db polcos, vitrines szekrény az intézmény aulájában. Köszönet érte.

 

KÉPGALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében