A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Sikeres évadot zárt a Népi Díszítőművészeti Kör

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Sikeres évadot zárt a Népi Díszítőművészeti Kör

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-07-20 14:06 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Orlai ház a Csoóri Sándor Alap CSSP - TARGYALKOTO - SZ - 2022-005- ös pályázati számon a 2022. július 1. - 2023. június 30-ig terjedő időszakra tárgyalkotás tárgykörben ismét támogatásban részesült, így a hímző csoport és a vászon- és gyapjúszövő szakkör is folytathatta szakmai munkáját. 

 


A Népi Díszítőművészeti Kör hímzős csoportja Bogárné Szőke Erika Népi Iparművész vezetésével a szakmai év zárásaként a közelmúltban három országos pályázaton vett részt, nagyon szép sikerrel. A miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület által kiírt XIX. Virágzó Népművészet című pályázata több népművészeti ágnak szólt. A mezőberényi csoport ezen cserépfalui szálán varrott – mester remek minősítésű –alkotásokkal szerepelt és nagyon szép eredményt ért el. A berettyóújfalui X. Kitesszük a szűrét pályázaton békési szűcshímzéses alkotással vettek részt, a beküldött munkáik nagyon tetszettek a zsűrinek. A VIII. Százrózsás Hímzőpályázatra szentistváni vizitke hímzésű alkotássorozatot küldtek be. A zsűri ezeket különdíjjal jutalmazta. Terveik között 2023. decemberében kiállítás rendezése szerepel, ahol első sorban mezőberényi hímzett munkákat állítanak ki, majd az új, 2024-es év elején a tagok már a békéscsabai Kárpát-medencei Textil Fesztiválra és ismét a már XX. Virágzó Népművészet pályázatra kívánnak készülni.

 

A Debreczeni János takácsmester, a Népművészet Mestere által vezetett vászon- és gyapjúszövő szakkör során a tagokkal gyapjúból futót szőttek csíkritmusban, illetve erdélyi festékes motívumokat gyakoroltak. A vászonszövők között a kezdők szintén csíkritmusban készítettek konyharuhát, a haladóbbak takács mintával kötényt és függönyszárnyat.

 

A jövőben – amennyiben ismét támogatja elképzeléseiket a Csoóri Sándor Alap – a fent megszerzett tudás bővítésén és gyakorlásán túl továbbra is a háromnemzetiségű Mezőberény szőttes kultúrájának megismertetése lesz a cél, a muzeális gyűjteményben megtalálható drapériák alapján, illetve olyan, a 21. századi elvárásoknak is megfelelő textíliákat szeretnének készíteni, melyek hordozzák a hagyományos mezőberényi motívum kincseket.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében