A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Emléktábla a szülőotthonnak

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Emléktábla a szülőotthonnak

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-06-30 18:09 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulójához kapcsolódva a Puskin utca 1. szám alatt, az 1949 ás 1973 között működő szülőotthon, ma idősek otthona falán emléktáblát helyeztek el. Az eseményen részt vett prof. dr. Bak Mihály, az intézmény létrehozásáért, fenntartásáért sokat tevő dr. Bak Mihály szülész, nőgyógyász, fogszakorvos fia és annak családja. 

 


A megjelenteket Gulyásné dr. Sáli Henrietta aljegyző köszöntötte, elmondta, a szárazbejáróban látható a szülőotthonra emlékező kiállítás, ez régi fotók és eszközök segítségével idézi fel a múltat. A képeken meghatározó személy dr. Bak Mihály. A leleplezendő emléktábla elkészítése köszönhető a Schäffer családnak, illetve Schäffer Mártonnénak. Az intézmény történetét Bagi Ádámné dolgozta fel, ez a települési értéktárban olvasható. 

Siklósi István polgármester köszöntőjében kifejtette, az otthonszülésnél nem tudták biztosítani a megfelelő higiénés követelményeket. Ezért az 1937-ben Mezőberénybe helyezett dr. Bak Mihály kezdeményezésére 1949-ben megkezdhette működését a szülőotthon. Fennállásáig, 1973-ig 5622 gyermek született itt, kis túlzással naponta egy-egy csecsemő látta meg a napvilágot. A körösladányi születésű orvos úgy vált mezőberényi lokálpatriótává, hogy kevesen tudták róla, hogy nem városunk szülötte. A legfontosabb eredményei: a szülőotthon életre hívása és működtetése mellett sokat tett a vezetékes ivóvízhálózat megépítéséért, a szegény sorsú emberek életkörülményeinek javításáért és a cigánytelep felszámolásáért. 

Az emléktáblát Siklósi István, prof. dr. Bak Mihály és Schäffer Mártonné leplezte le. Babinszki Panna egy köszöntő eléneklésével tette hangulatosabbá az ünnepséget. Az esemény befejezéseként a résztvevők átvonultak dr. Bak Mihály Oroszlán Gyógyszertár előtti szobrához. Itt Binder Anikó tanár ismertette az orvos életútját, majd elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

GALÉRIA    


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2023. november hónapban

házasságot kötöttek

 

Nagy Zoltán (Mezőberény) és Kána Hajnalka (Mezőberény)

 

Kiss Géza Gergő (Budapest) és Bohus Sára (Budapest)

 

Kelemen Zsolt (Mezőberény) és Kiss Andrea (Mezőberény)

 

Szekeres Szilárd (Mezőberény) és Radványi Nelli (Mezőberény)

 

 

2023. november hónapban

 elhunytak

 

 

Kótai Józsefné (1951)

 

Irázi Tibor (1971)

 

Földesi Istvánné szül. Mucsi Ilona (1941)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok