A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tanulmányúton Kiskőrösön

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Tanulmányúton Kiskőrösön

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-06-06 10:48 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Orlai ház három munkatársa: Túri Andrea igazgató, Csete Gyula, a muzeális gyűjtemény szakmai vezetője és Molnár Lajos, a Mezőberényi Hírmondó szerkesztője 2023. június 2-án a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete rendezvényén vett részt Kiskőrösön a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban.

 


A vendégeket dr. Filus Erika, az intézmény igazgatója és H. Bagó Ilona, a PIM főmuzeológusa köszöntötte. Az igazgató kiemelte, hogy Petőfi szülőháza az ország első irodalmi emlékhelye, hiszen azt 1880-ban Jókai Mór nyitotta meg.

 

A város központját Turán István helytörténész mutatta meg. Az evangélikus templom előtt elmondta, hogy azt már nem úgy láthatjuk, ahogy az Petőfi idejében volt, hiszen az épületet többször átalakították. A 19. század első feléből már csak az oltárkép és az egyik harang maradt meg.

 

Az emlékház előtt a helytörténész arról szólt, hogy 1985 óta folyamatosan bővítik a Petőfi-fordítók szoborparkját. Tavaly avatták fel a tizenkilencedik alkotást, ez Choli Daróczi Józsefet ábrázolja, ő roma nyelvre fordította le a költő verseit. Bem Józsefnek is szobrot állítottak, a neves tábornok szülővárosa: Tarnow Kiskőrös testvérvárosa. A helybeliek különösen büszkék Szendrey Julia egész alakos szobrára, ebből csupán ez az egyetlen van az országban.

 

A Petőfi téren Turán István kiemelte, hogy Kiskőrösön minden Petőfiről szól. Ez a tér 1914 előtt nem létezett, nagy vendéglő állt a helyén, annak egyik végében kapott helyett Petrovics István mészárszéke. Legutóbb 2015-ben újították fel a környéket, akkor kapott fémből épült emlékművet a nevezetes mészárszék. Az itt található Petőfi-szobor költségeihez nemcsak a kiskőrösiek, hanem a járás települései is hozzájárultak.

 

A szülőház mögött találkoztunk a régi Petőfi-szoborral, az országban ez az első költőt ábrázoló köztéri alkotás. Az akkori lelkész javaslatára 1861-ben állították fel.

 

A tavaly elkészült emlékmúzeumon Kispálné dr. Lucza Ilona, nyugalomba vonult igazgató kalauzolta végig a vendégeket. Kifejtette, a viszonylag szűk helyen a költő hét aktív évére koncentráltak, ez idő alatt nyolcszáznál több verset írt. A tárlatot olyan technikai eszközökkel mutatják be, amelyekkel a nagymamák és az unokák is megbirkóznak.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében