A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Mezőberény kulturális örökségeiből szemezgettünk

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Mezőberény kulturális örökségeiből szemezgettünk

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-05-26 12:17 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Múzeumi esték előadássorozat május 25-i állomásán a 2023-ban fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Települési Értéktár kulturális kincsei közül kaphatott ízelítőt az, aki ellátogatott a mezőberényi Orlai házba.


A négy fős hölgykoszorú előadása előtt Körösi Mihály alpolgármester, az Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket és említette meg, hogy a sport, az élelmiszergazdaság vagy az ipari és műszaki megoldások sorát követő kulturális értékek állnak mégiscsak szívéhez a legközelebb. Debreczeni Klára szövő, Népi Iparművész, az Év ifjú mestere a szülei munkásságát mutatta be számunkra, először édesanyját, Debbreczeni Jánosnét, majd édesapját, Debreczeni Jánost. Mindketten elismert alkotók a népművészet területén és mindkettőjüknél közös, hogy szüleiktől, otthonról hozták a kézügyességet és az alkotás szeretetét. 

Siófoki Edit tanárnő 22 évesen megírt szakdolgozata, melynek címe "Házasság és lakodalom a háromnemzetiségű Mezőberényben" már többször átdolgozásra és minden alkalommal bővítésre került. Az előadást követő, személyes beszélgetés alkalmával elmondta, hogy igazi végkifejlete a könyvként történő megjelentetése lehetne, melyre akár esély is mutatkozhat. Madarászné Bereczki Zsuzsanna képviselő asszony, a Nyeregben Alapítvány munkáján keresztül mesélt arról, hogy a népi, paraszti, lovas eszközök hogyan illeszkednek a mai társadalom fejlesztési stratégiákkal, pályázatokkal "működtetett" világába és adnak kiváló alapot arra, hogy forrásbevonások által sikeresen ápolhassuk hagyományainkat, gazdagítsuk lovas kultúránkat. Viszonylag fiatal rendezvényelemnek számít a Mosolygó Központi Óvoda Zöldág-járása a Föld napja jegyében, így Kreiszné Szilágyi Tünde előadásában hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetésnek érezték kollégáival azt, hogy ezen esemény érdemesnek találtatott arra, hogy bekerüljön a Települési Értéktárba. Munkájukat a Covid világjárvány ugyanúgy megnehezítette, mint mindenki másét, de kedvüket ez sem szegte: két kisfilmet is láthattunk arról, hogy az online térben 2020-ban és 2021-ben hogyan oldották meg a rendezvényt óvodásaikkal. Nagy hangsúlyt fektetnek minden alkalommal a környezetvédelemre és a szelektív hulladékgyűjtésre, meg persze az újrahasznosításra. A programelemeket igyekeznek mindig ezen témakörökben megrendezni és valami újat bemutatni, mint legutóbb az újrahasznosított farmer anyagokból készült ruhák divatbemutatóját. 

A tartalmas estét az Orlai ház igazgatója, Túri Andrea egy olyan receptfüzet-sorozattal köszönt meg az előadóknak, melyben mezőberényi ételek leírásai találhatóak. 

Legyenek vendégeink a júniusi Múzeumi estéken is!

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok