A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ipari és műszaki megoldások az értéktárban

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Ipari és műszaki megoldások az értéktárban

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-04-28 14:10 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Múzeumi esték és a Mezőberény 300 rendezvénysorozat keretében 2023. április 27-én az Orlai házban a települési értéktár legérdekesebb ipari és műszaki kincseit mutatták be.

 


A megjelenteket Körösi Mihály alpolgármester, az értéktár bizottság elnöke köszöntötte. Elmondta, mivel Mezőberényben évszázadokkal ezelőtt is jelentős volt az ipar, ezt a területet nyolc érték képviseli az értéktárban.

 

Bereczki Lajos Pál rádiógyűjtő és restaurátor a gyűjteményéről beszélt. Visszaemlékezett rá, hogy gyerekkorában a szomszédban találkozott egy detektoros rádióval, és rögtön megragadta. Villanyszerelőként sok házban megfordult, és elkérte a használaton kívüli régi rádiókat. A Rádiógyűjtők Magyarországi Klubjának 2000-tól tagja, ekkor vette komolyan a gyűjtést. Kollekciója megközelítően háromszáz darabból áll, ezekből kétszáz működőképes. A problémát az jeleneti, hogy ezek nagyon sok helyet igényelne. Kiállítása volt már Jászberényben, Dévaványán, illetve Békéscsabán és Mezőberényben többször is. Legközelebb, június 10-én ismét Békéscsabán mutatja be gyűjteményét.

 

Komócsin Imre vasútmodell-készítő visszaemlékezésében elmondta, a ’80-as években kezdet el vasútmodellekkel foglalkozni, ez pontosan azt jelentette, hogy üzletekben vásárolta meg őket, csak 2000-ben kezdte el készíteni is. Főleg magyarországi mozdonyok modelljeit alkotja meg. Régen mindent manuálisan csinált, ma már sokat segít a számítógép. Ha egy modellt először készít el, akkor 400-500 órát vesz igénybe a számítógépes előkészítés, és 100 órát a többi feladat. Eddig 500 típust épített meg. Csakis olyan darabokat készít, amelyek üzletben nem szerezhetők be, azért keresettek munkái. Modellező klubok és magánszemélyek is vásárolnak tőle.

 

Juhász András, gyulai Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör vezetőségi tagjai kifejtette, a mérnökről elnevezett létesítményt 1974-ben nyitották meg, a kiállítás jelentős része tablókból és tárgyakból áll. A hosszúfoki 1-es szivattyútelepet 1898-ban építették, és a szivattyút gőzgép működtette. A tárlatról Schriffert András szintén elnökségi tag elmondta, eredetileg 20 tablót állítottak ki, a vitrinekben pedig régi mérőeszközöket mutattak be. A kiállítást 1976-ben kültéri résszel bővítették, itt a régi vízgépészeti berendezéseket helyezték el. A múzeum szempontjából tragikusnak bizonyult az 1980-as árvíz, ugyanis a töltésszakadás miatt az épület megsérült, az új kiállítást csak 1984-ban tudták megnyitni. A Kulturális Minisztérium támogatásával az épületet 2008-ban felújították. Hegedűs András, beszélt arról a búvársisakról, amelyet az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumnak adtak kölcsön.

 

A múzeumi esték következő alkalma 2023. május 25-én 17 órakor lesz, témája: Mezőberény kulturális öröksége. Ezt már a muzeális gyűjteményben tartják meg.

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében