A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Romamesterség-bemutató

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Romamesterség-bemutató

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-04-14 20:34 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Április 8. a roma kultúra világnapja. Angliában 1971-ben tartották a romák első világkongresszusát, amelyen április 8-át nemzetközi roma nappá nyilvánították. Ennek alkalmából 2023. április 14-én az Orlai ház és a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat romamesterség-bemutatót tartott a művelődési központban.

 


Lakatos Mihály kosárfonó kiállítását Horváth Róbert, a nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg. Elmondta, az első roma világkongresszust 1971. április 8. és 12. között tartották meg, ezen kilenc ország 23 képviselője vett részt. Itt mondták ki, hogy egy nemzetet képviselnek és romának nevezik magukat.

 

Túri Andrea az intézmény igazgatója mutatta be Lakatos Mihályt. Hangoztatta, 1990-ben iskola keretek között tanulta meg a kosárfonást, 2002-től a Mécses Szolgáltató Egyesületnél dolgozik, és ott nagyrészt ezzel foglalkozik. Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton 2001-ben első helyezést ért el. Az „Aranyszalma” Országos Szalmafonó Pályázaton 2006-ban és 2010-ben is dobogós helyen végzett.

 

Lakatos Mihály vezetésével az érdeklődők a kosárfonással ismerkedtek.  A Berény Táncegyüttes táncházat adott a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak közreműködésével. Zenélt a Görbeszék Társulat.

 

A koncert előtt Túri Andrea köszöntötte 85. születésnapja alkalmából Oláh Lajosné, a Berény Táncegyüttes régi tagját, illetve névnapjuk alkalmából Mezei Tibort, a nemzetiségi önkormányzat alelnökét, illetve az est sztárvendégét? Ruszó Tibit.

 

A fiatal énekes a 2019-es X-Faktor győztese – hírnevének megfelelően – fergeteges koncertet adott. Felváltva énekelt lírai és pörgős számokat. A színpad és a színpad előtti terület megtelt táncosokkal.   

 

A program tombolasorsolással zárult.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében