A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Petőfi visszatért Mezőberénybe

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Petőfi visszatért Mezőberénybe

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-04-11 19:18 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Kihirdették a vers- és novellaíró pályázat eredményét

A városban nagy várakozás előzte meg Németh László „Petőfi Mezőberényben” című drámája bemutatóját. Ezt – a magyar költészet napja alkalmából, a Versünnep keretében– 2023. április 11-én tartották meg az Orlai ház színháztermében. Mezőberény idén ünnepli újratelepülése 300. évfordulóját, ugyanakkor emellett hangsúlyt fektet a Petőfi 200-ra is. A város kezdeményezésére – a Petőfi-emlékév tiszteletére – a darabot a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, az Orlai ház és a Békéscsabai Jókai Színház közösen állította színpadra. Czitor Attila rendezésében.

 

 

 


Az előadás előtt Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, igazán ünnep ez a mai nap, nemcsak József Attila születésnapja miatt, hanem ezért is, mert a darab bemutatásával Petőfi visszatér Mezőberénybe. A költő emlékhelyeként a város arra törekszik, hogy méltó módon megemlékezzen születése 200. évfordulójáról.

 

Német László dráma új megvilágításba helyezte a Petőfiről alkotott képet, hiszen nem a forradalmi, hanem a csalódott embert láthatjuk. Akkor játszódik, amikor a forradalmat már majdnem leverték, és Petőfinek döntenie kell, hogy elbujdosik, vagy folytatja a harcot és beáll Bem seregébe.

 

A bemutató különlegességét az adta, hogy a drámát az eredeti helyszínen, Mezőberényben adták elő, illetve a szerepeket Petőfihez hasonló korú fiatalok alakítják.

 

Az Orlai ház vers- és novellaíró pályázatára összesen 22 alkotó küldte be munkáját, a beérkezett szövegeket háromtagú zsűri: Körösi Mihály alpolgármester, Bancsi Árpád István középiskolai irodalomtanár és Molnár Lajos, a Mezőberényi Hírmondó szerkesztője értékelte.  Gyermekkorosztályban különdíjat érdemelt ki Babinszki Panna és Pákozdi Martin Alex. Vers kategóriában megosztott első helyezést ért el Magyari Barna és Schmidt Lívia, második Katona Katalin, harmadik Szebegyinszky Réka lett. A novella kategóriát Katona Katalin nyerte meg Andó István és Molnár Katalin előtt.  Különdíjat vehettet át: Urbancsekné Sebestyén Mariann. Az emléklapokat, okleveleket, különdíjakat Körösi Mihály és Bancsi Árpád István adta át.  

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok