A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Petőfi mezőberényi színpadon

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Petőfi mezőberényi színpadon

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-04-03 16:34 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberény idén ünnepli újratelepülése 300. évfordulóját, ugyanakkor emellett hangsúlyt fektet a Petőfi 200-ra is. A költőről 1954-ben írt színművet Németh László „Petőfi Mezőberényben” címmel. A város kezdeményezésére – a Petőfi-emlékév tiszteletére – a darabot a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, az Orlai ház és a Békéscsabai Jókai Színház közösen állítja színpadra. A bemutatót április 11-én a kulturális intézmény színháztermében tartják. Ebből az alkalomból március 3-án a városházára sajtótájékoztatóra hívták az újságírókat.

 


Siklósi István polgármester azt hangsúlyozta, Mezőberénynek, mint Petőfi-emlékhelynek fontos e darab bemutatása. Körösi Mihály alpolgármester arról szólt, régen tervezik e színmű előadását, 20 vagy 25 éve iskolásokkal már színpadra állították, most egy pályázat segítségével és a Békéscsabai Jókai Színház jóvoltából megfelelő körülmények között láthatják a berényiek.

 

Czitor Attila rendező meghatottságát hangsúlyozta, egyrészt azért, mert a darabot az eredeti helyszínen mutathatják be, másrészt azért, mert Petőfihez hasonló korú fiatalok adják elő. Ők amatőrök és színészhallgatók. A rendező szólt arról, Németh László közel hetven évvel ezelőtt veretes, reformkori nyelven írta meg a darabot, ezt nagyrészt megőrizték, csak néhol egyszerűsítették. Czitor Attila kitalált egy kerettörténetet, ami a vándortársulatok életét idézi meg. Erről elmondta, a darab szerint Petőfi jó színész volt, és szerepel benne Egressy Gábor, az ismert komédiás is, ez adta az ötletét. A költőt alakító Laszkó Viktor arról szólt, a dráma egy délelőtt játszódik, a főhősnek arról kell döntenie, hogy elbujdosik a Sárrétbe vagy folytatja a harcot. Júlia szerepét megformáló Kövesdi Kornélia elmondta, a férjet és a feleségét nem csak a szerelem, a barátság is összekötötte. Külön-külön is erősek voltak, de együtt még inkább. Júlia színes személyiségének megformálását hálás feladatnak érzi.

 

A sajtótájékoztató végén Siklósi István megemlítette, hogy a darab bemutatását ajánlják a többi Petőfi-emlékhelynek is.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. május hónapban

házasságot kötöttek

 

Pozsár János (Mezőberény) és Spisják Szilvia (Mezőberény)

 

Edömér Zoltán (Mezőberény) és Kővári Ágnes (Mezőberény)

 

Nemes Tamás (Mezőberény) és Nagy Anikó (Mezőberény)

2024. május hónapban

 elhunytak

 

Csipke Sándor (1940)

 

Komlódi Sándorné szül. Erős Éva Magdolna (1941)

 

Nagy Pál (1944)

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében