A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A diplomata élete

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A diplomata élete

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-03-29 18:47 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


„Diplomácia, diplomata élet” címmel Kisari Miklós, volt párizsi rendkívüli követ meghatalmazott miniszter, illetve algériai konzul népes hallgatóság előtt tartott előadást 2023. március 29-én az Orlai házban.

 


Kisari Miklós elmondta, eredetileg nem diplomatának készült, de szerette az idegennyelveket, így franciául tanult. Az MTI-ben nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozott. Itt nagyon jól érezte magát. A ’90-es évek elején Párizsban Kupa Mihálynak, az akkori pénzügyminiszternek tolmácsolt, nem sokkal később, 1993 tavaszán a nagykövet felkérte sajtótanácsosnak.

 

Kisari Miklós kifejtette, a diplomatának ismernie kell az adott ország történelmét, kultúráját, a politológiát és az emberi kapcsolatok miatt a pszichológiát. E területen sokat számít a protokoll, ezt első alkalommal 1504-ben Gyula pápa dolgozta ki, az akkori országok rangsorában a Magyar Királyság a 10. helyen állt. A követett az ország legfőbb vezetője küldi ki, és épp olyan sérthetetlen, mint az, aki delegálta.

 

A diplomácia és a hírszerzés kapcsolatáról az előadó elmondta, a bécsi szerződés szerint a diplomata jogosult az információszerzésre minden illő és megengedett módon, hogy mik ezek, az már értelmezés kérdése. A nagykövetség legtöbbet mozgó tagja a sajtóattasé, ő rendezvényekre járhat, újságírókkal tárgyalhat. Ha a diplomata átlépi a megengedett határokat, akkor a fogadóország nemkívánatos személlyé nyilváníthatja, és 24 vagy 48 órán belül el kell hagynia az országot.

 

Kisari Miklós szólt arról is, hogy a diplomácia családi műfaj, a feleség épp úgy hazáját szolgálja, mint a férje, ő is diplomata útlevéllel rendelkezik és sérthetetlenséget élvez.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében