A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - 15 éves a Földi Harmóni Ház

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

15 éves a Földi Harmóni Ház

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-03-28 10:03 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Földi Harmónia Házba lépve egyből érzem ezt a „név kötelez” dolgot. Itt egészen egyszerűen béke van. És ez jól is van így.

 


A teremben, ahol a délelőtti foglalkozás éppen zajlik, közösen egy számítógép munkaasztalt próbálnak működésbe hozni, valaki a mágneses ágyon pihen, az asztalnál pedig monoton ismételve, de tisztán szólal meg az „Álmodj, királylány” című valaha volt sláger.  
Miután Papp Attila György, az intézmény vezetője segít elindítani a számítógépet, már jön is, hogy meséljen a napi életükről.


Tények, adatok

„2004-ben alakult az egyesületünk, amely jelenleg is az intézmény fenntartója, és 2008. decembere óta működik az intézményünk, eleinte csak 10-12 ellátottunk volt, de azóta szerencsére bővülni tudtunk, így ma a 25 fős maximális ellátotti létszámmal tudunk dolgozni. Jelenleg 19 ellátottunk van, 28-tól 67 éves korosztályig. Az önkormányzat tulajdonolta épületet jelen szerződés szerint 2034-ig bocsátották az egyesület rendelkezésére.  Az egyesület elnöke Kondász Gabriella. 4 fő az állandó szakmai létszámunk, az intézményvezető, egy terápiás munkatárs és két gondozó. Ők, a karbantartónk és két takarítónk alkotják a csapatot. Öt közfoglalkoztatott munkatársunk is lehet, igyekszünk olyan ellátottjainkból felvenni ebbe a státuszba, akik máshol nem kapnának munkát, tekintettel arra, hogy fogyatékkal élő munkavállalókról van szó. Vagyis nálunk előfordul az, hogy a gondozottunk egyszerre dolgozik is nálunk. Az itt dolgozó ellátottjaink gyönyörű szőnyegeket szőnek” – meséli Attila.

 

A dolog szépsége

 

„Én 2021 őszén kerültem ide, különböző területeken dolgoztam előtte, de a szívem végül ideragasztott. Szerintem szükséges hangsúlyozni, hogy ez nem munka, hanem hivatás, amely során nincs két egyforma nap, mert mindig figyeljük azt, hogy az ellátottjainknak miként lennet jobb, és aszerint alakítjuk a mindennapjainkat – vélekedik Attila.

 

„Éves tervünk, jeles napjaink és állandó napirendünk is van, ezek adják a keretet a mindennapi munkához. Fontosnak tartjuk az ünnepeket: születésnapon, névnapon együtt készítjük el az illető kívánságát. Minden napnak igyekszünk egy témát adni, most például a boldogság világnapja van, úgyhogy már reggel a mosoly eredetéről beszélgettünk…

 

Minden foglalkozásunkban benne van a bújtatott fejlesztés természetesen, de mi úgy érezzük, hogy lehet ezt kicsit másképpen is: a kókuszgolyó készítés például egy remek finommotorikai feladat. De ugyanúgy a kertészkedés vagy a legújabb sláger, a barkácsolás is fejleszti őket.

 

Heti egyszer fényterápiás szobánk is működésbe lép, mert a fény gyógyít, ápol.  
Ellátottjaink itt étkeznek, teakonyhát üzemeltetünk, hogy a magukkal hozott, vagy általunk ideszállított ebédeket meg tudjuk melegíteni. 

 

Ide, a Luther utcába nem mindenki jár be minden foglalkozásra, van olyan ellátottunk is, aki nem képes közlekedni, vele például online tartjuk a kapcsolatot, van, aki benéz, ha beszélgetni van kedve, aztán megy is a dolgára, és természetesen vannak, akik rendszeresen velünk töltik a reggel 8-tól 14 óráig tartó foglalkozási időt. Mi megpróbálunk az intézmény adta keretnél egy kicsit tovább terjeszteni a figyelmünkből, így most éppen egy ellátottunk szükséglakásba való átköltöztetését bonyolítjuk le. Észrevettük, hogy ahol lakik, ott nem jó neki. Ez a munkánk része egyébként, rendszeres családlátogatásokat szervezünk, hivatalos ügyeik intézésében segítjük őket, kísérjük, képviseljük, ha szükséges.

 

Idén nyáron kipróbálunk majd valami újdonságot is, a teljes létszám mellett a napok kiegészülnek majd gyerekek látogatásaival, foglalkozásaival is. Nagy izgalommal készülünk erre.

 

Távlati terveink között szerepel a bővítés, a bentlakásos forma felé kacsingatunk, beláttuk, hogy erre bizony nagy szükség van, hiszen most is van olyan korosztályba tartozó ellátottunk, aki hamarosan – kora és önellátásra való képtelensége okán – kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet. Megpróbáljuk megoldani.

Mi úgyis szeretünk segíteni.”

 

Újfalusi Kata

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében