A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Agrár- és élelmiszergazdasági értékeink

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Agrár- és élelmiszergazdasági értékeink

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-03-24 10:56 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A települési értéktár néhány agrár- és élelmiszergazdasági értékét ismerhették meg behatóbban a Múzeumi esték résztvevői 2023. március 23-án az Orlai házban. Az est házigazdája Csete Gyula, a muzeális gyűjtemény szakmai vezetője volt.

 


Körösi Mihály alpolgármester, a 10 éves települési értéktár bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, a mai este jó alkalom arra, hogy az érdeklődők az értékek tulajdonosaival személyesen találkozzanak, ugyanis értéktárnak célja az is, hogy reklámot adjon ezeknek a termékeknek.

 

A Berényi Méz négy fajtájáról Zsibritáné Paczuk Anikó beszélt, kifejtette, a méhészkedést 1973-ban apósa, Zsibrita Pál még hobbiként kezdte, majd 1990 körül ezt választotta főállásának. A családi gazdasághoz férjével, ifjabb Zsibrita Pállal a 2000 évek elején csatlakoztak. Jelenleg 130 méhcsaládot tartanak. A mézet rendezvényeken, vásárokon és a helyi piacon értékesítik. Szólt arról is, Magyarországon 2016-ban indult el a Mézes reggeli programja. Ennek keretében az iskolákban a gyerekeknek a méhekről és a mézfogyasztásról beszélnek.  

 

Musztafa Achmed Oszman fagylaltjáról maga névadó: Musztafa Achmed Oszman és a fia beszélt. Kifejtette, cukrászatuk 76-77 évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt, azóta is minden évben főzik a fagylaltot. Fia, ifjabb Musztafa Achmed Oszman hangsúlyozta, az évtizedek során a gépesítés fejlődött, de a gyártás technológiája ugyanaz maradt, ma is az eredeti alapanyagokat: tejet, tojást és gyümölcsöt használnak fel. Színezést is természetes alapanyagokkal oldják meg, ezek közül az egyik a cékla. Ha lehetséges, akkor ezeket a hozzávalókat a térségből szerzik be, hogy támogassák a helyi termelőket. Mivel tartósítószert sem használnak fagylaltjuk minőségmegőrzési ideje 72 óra.

 

A töltött káposztához kapcsolódva Mórocz György a töltött káposzta fesztivál történetét elevenítette föl. Szólt arról, a 2000-es évek elején látták, hogy a környező települések fesztiválokat rendeznek. A Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület egyik célja a hagyományőrzés, ezért arra gondoltak, mivel a töltött káposzta nemzeti eledelünk, ők ennek az ételnek rendeznek eseményt. Tapasztatszerzésre a Tokajhegyalján fekvő Rátka falucskába utaztak el. Az első fesztivált 2011-ban tartották meg, ezen 24 csapat főzött. Később már 43-44 közösség vállalta a főzést, és alig fértek el a városi ligetben.

 

A rendezvény végén a résztvevők mézet és fagylaltot kóstoltak.  

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK