A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A 40. Petőfi-emléktúra

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A 40. Petőfi-emléktúra

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-03-15 12:40 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Alföld Turista Egyesület az idén is Petőfi-emléktúrára hívta a friss levegőre és mozgásra vágyókat, mint korábban, most is a „Népek barátsága” szobornál népes sereg találkozott. Földes Péter elnök köszöntőjében elmondta, egyesületük 1983-ban alakult meg, és a szervezet életében ez a 40. emléktúra.  Az idei a Petőfi 200 miatt rendkívüli, ugyanis nem a megszokott útvonalon mennek ki a Körös-partra, hanem a városon keresztül útba ejtik a Madarász Lovastanyát, és ott csatlakoznak a huszárok menetéhez.

 

 


A lovastanyán Siklósi István polgármester szemerkélő esőben köszöntötte a túrázókat. Utalt arra, hogy 175 évvel ezelőtt is esett, nekünk most különösebb áldozatot nem kell hoznunk, legfeljebb elázunk. A látványos menet elől két huszárral indult mögötte a postakocsi, rajta Petőfi szerepében Tóbiás László. Őket követte a Berény Táncegyüttes tagjai és az emléktúra résztvevői.

 

A Petőfi-emlékoszlopnál Tóbiás László korabeli ruhában elszavalta a Nemzeti dalt. Körösi Mihály alpolgármester a hármas évfordulóról: Mezőberény 300, Petőfi 200 és települési értéktár 10 osztotta meg gondolatait. Kifejtette, az emlékoszlop mai helyén 1815-től rév működött. Mivel a mezőberényieknek a folyó túlpartján is voltak földjeik, itt jáártak át hozzá. Petőfi háromszor is átkelt itt, kétszer Debrecen irányába, eygszer pedig Bem seregéhez indulva.

 

Az alpolgármester szólt arról is, hogy 2013-ban alakult meg a települési értéktár bizottság, hogy a város értékeit közzé tegyék. Az elmúlt évtizedben ezeket a kincseket számos helyen bemutatták.   

 

Bancsi Árpád István magyar-történelem szakos tanács beszédében arra a kérdésre kereste a választ, hogy a mezőbenyiek miért lelkesednek annyira Petőfi iránt. Ebből a szempontból fontosnak nevezte azt a tényt, hogy a költő a Petrovicsként a főként szlovákok lakta Kiskőrösön látta meg a napvilágot, a családjában két nyelvet használtak, így maga is kettős identitással rendelkezett. Ugyanakkor gyönyörű magyar nyelven írta mega verseit. Ugyanis, aki svábnak vagy tótnak születik, az is lehet büszke magyar, ha sorközösséget vállal a nemzettel. Erre mutat példát Petifi a berényeiknek.

 

A Berény Táncegyüttes műsora után miként az előző nap a Petőfi-szobornál, most is sokan koszorúztak. Az elmúlt évtizedekhez hasonlóan az eseményre most is eljöttek a gyulai Makadám Világjáró Kerékpárosok és Környezetvédők Egyesülete tagjai.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK