A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - MÁSSÁG NAPJA

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

MÁSSÁG NAPJA

Nyomtatás
Létrehozva: 2012-12-06 09:03 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


December 3., a fogyatékkal élő emberek világnapja.

1992-ben létrehívott világnap célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértését, és támogatást biztosítson a fogyatékkal élők méltósága, jogai és jóléte érdekében.


A „MÁSSÁG NAPJA”

1992. óta december 03-a a fogyatékkal élő emberek nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból a mezőberényi  Orlai  Petrics  Soma Kulturális Központ, 2012.december 05-én, a  „Másság napja” címmel szervezett rendezvényt. A program a Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület és a Kulturális Központ együttműködésének, illetve a Nemzeti Kulturális Alap és a Mezőberény Önkormányzati Képviselő-testület támogatásának köszönhetően jött létre. A meghívásra Kecskemétről, Dévaványáról, Orosházáról, Sarkadról, Gyomaendrődről, Vésztőről, Békésről és Mezőberényből érkeztek vendégek, akik színvonalas műsorukkal szórakoztatták egymást, és az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöke Erdős Norbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott volt, aki parlamenti elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott jelen lenni, de elküldte üdvözletét és beszédének szövegét. Az ő nevében dr. Jelenka Gyöngyi, a Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának hivatalvezetője nyitotta meg a színháztermi rendezvény szünetében, Doszkocs Zsuzsa festőművész kiállítását. A hivatalvezető asszony méltatta azt az emberi helytállást, élni akarást és szeretetet, melyet Doszkocs Zsuzsa művein keresztül sugároz az emberek felé. A művésznő ugyanis súlyos izombénulásban szenved, állandóan ágyhoz és lélegeztető géphez kötötten él. Ahogy az őt képviselő édesanyja elmondta, a Jóisten meghagyta Zsuzsika eszét, és csuklóját, hogy festeni és verseket írni tudjon. „Nehéz személyes sorsa ellenére töretlen derűvel igazolta számára vissza az élet azt, hogy talán éppen betegen van értelme rajzolnia és festenie. A képek készítése az elmúlt másfél évtizedben élete célja és értelme lett. Az alkotás teszi boldoggá életét, és segít neki a mindennapi problémákon felülemelkedni. Gondjai ellenére igyekszik az élet derűs perceit bemutatni. Ez aztán visszahatva, megsokszorozva készteti őt újabb derűs képek alkotására”. A kiállítást megnyitó beszédből idézett néhány gondolat a rendezvény üzenetét, mondanivalóját is megfogalmazta: Minden ember képes olyan értéket létrehozni, mely mások számára örömet jelent. Ezt sugallta Semes-Bogya Eszter fafaragó és énekes is, Doszkocs Zsuzsa megzenésített verseivel, melyek könnyet csaltak a hallgatóság szemébe. A fogyatékkal élő csoportok műsorszámai pedig derűvel, vidámsággal és szeretettel töltötték meg a színháztermet. Ezt a hangulatot sikerült még fokozni Krizbai Teca énekesnőnek, aki annak ellenére, hogy nem lát, a közönség minden rezdülését megérezte. Vidám közvetlensége magával ragadta a hálás közönséget, akik táncra perdültek és énekeltek. A végén a harapnivaló is elfogyott, és mindenki sugárzó arccal távozott. A rendezvényt életre hívók úgy érezhetik, hogy a céljuk megvalósult: sikerült boldog pillanatokat csempészni a fogyatékkal élő emberek életébe!

Onody Gyuláné

Képek ITT


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK