A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A város vállalkozóit köszöntötték

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A város vállalkozóit köszöntötték

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-01-13 20:41 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Városházi hírek
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A városban működő cégek vezetőit, képviselőit és az egyéni vállalkozókat az újév alkalmából 2023. január 13-án köszöntötte Siklósi István az ipartestület épületében.

 


A polgármester az elmúlt esztendőről elmondta, az jól indult, de az utolsó negyedévben becsapott az energiaár robbanása. Ezt megelőzően több fejlesztést megvalósítottak: bővítették a bölcsődét, elkészült a Kodály úti óvoda tornaszobája, felújították az ötvenéves piaccsarnokot, mellette elkészült a pavilon, továbbá folyamatban van a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése is. A szociális otthon korszerűsítésére az önkormányzat 179 millió forintot nyert, a Magyarvégesi óvoda felújítására pedig 160 milliót. Ezek mellett az önkormányzat rendbe szeretné tenni a Kossuth tér nyugati részét és a Hosszú-tó környékét. Ezek összesen kétmilliárd forint fejlesztést jelentenek.

 

Ez évre áttérve Siklósi István kijelentette, az energiák drágulása után nem tudják még pontosan, hogy miből tudják az intézményeket finanszírozni. Az állami támogatások, illetve az önkormányzat saját bevételei és megtakarításai az kiadások növekedésének csak a felét fedezik. Hogy az új év is sikeres legyen, az önkormányzat a bevételek növelése érdekében emelte a helyi iparűzési adót és a kommunális adót, ez 45 millió pluszt jelent. Ezen túlmenően emelték a bérleti díjakat is. A kiadások mérséklése érdekében önkormányzati szinten 25 százalékkal csökkentik a gáz és a villany fogyasztását. A korábban civileknek adott 1+1 százalékos támogatás most az önkormányzatnál marad, ez 1,7 millió pluszt jelent. Rendezvénynek és nemzetközi kapcsolatok támogatására most nem írnak ki pályázatot. Szintén a működési költségek csökkentése érdekében 11 önkormányzati épületre napelemet szerelnek.

 

A tervekről szólva a polgármester elmondta, újabb ipari terület kiépítésére pályáznak, ez lesz már a harmadik. Azon a véleményen vannak, ezek az infrastrukturális fejlesztések a jövőben eredménnyel járhatnak. Siklósi István bejelentette, az Orlai ház a Petőfi 200 program keretében 50 millió forintot nyert, ebből 30 millió épület-felújítást szolgál, 20 millió pedig egy állandó Petőfi kiállítás kialakítását.

 

A város újratelepülésének 300. évfordulójáról elmondta, a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is szeretnének róla méltó módon megemlékezni. Ezt szolgálná a német templom mellett – a Kossuth- és Széchenyi-szobrok mai helyén – egy emlékszobor felállítása. Ez három oszlopból állna, az egyiken a település első írásos említésének az évszáma: 1347 állna, a másodikon az újratelepülésé: 1723, a harmadikon pedig a mostani. A költségeket minimálisra csökkentve a műalkotás 5 millióba kerülne, a város költségvetésében erre nincs fedezet. Ez csakis adakozásból valósítható meg, a maga részéről erre 100 ezer forintot ajánlott fel.

 

Kurilla Olivér elnök a Mezőberény és Körzete Iparosok és Vállalkozók Egyesületéről szólt. Hangoztatta, szervezetük 137 éves múltra tekint vissza, volt olyan időszak, amikor 409 tagjuk is volt, abban az időben a vállalkozókat kötelezték a tagságra. Most egyik célkitűzésük, hogy székházukat rendbe hozzák, hogy itt a tagok rendszeresen találkozhassanak, illetve az elülső részét bérbe adhatóvá tegyék.

 

Tavaly Borgula György és Borgula Péter kapta meg a „Mezőberény Vállalkozója” címet. Borgula Péter édesapja mellett elmondta, építőipari cégük vállalkozói, önkormányzati és állami megrendeléseket egyaránt kap. Mezőberény mindegyik nagyobb útja mentén építettek már valamit. Szívükhöz közel áll a gyermekintézmények fejlesztése, ezért különösen örülnek annak, hogy ők alakíthatták ki a Kodály úton a tornaszobát, illetve bővíthették a bölcsődét. Az idén szeretnék megépíteni a cég történetében az első templomot.

 

GALÉRIA 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK