A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Nemzetiségek napja

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Nemzetiségek napja

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-12-18 13:43 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A nemzetiségek napja alkalmából Horváth Róbert, a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg Hevesi Rómeó grafikáiból álló kiállítást 2022. december 16-án az Orlai házban. Horváth Róbert elmondta, az alkotó autodidakta művész, csak ez év áprilisában kezdett el komolyan rajzolni.

 


Hevesi Rómeó magáról elárulta, rajzolni mindig szeretett, de ezt az utóbbi időkig nem vette komolyan. Március végén olvasott a Bibliában a talentumról, hogy ezzel kezdeni kell valamit, aki megkapta, az felelősséggel tartozik érte. Akkor döntötte el, hogy fejleszteni fogja magát. Budapesten a Művészházban jobb agyféltekés rajzolást tanul. Makra Péter meglepetésként egy dalt énekelt Hevesi Rómeónak, aki maga is közreműködött az előadásban.

 

Horvát Róbert a nemzetségi nap alkalmából évértékelőt tartott. Szólt arról, hogy áprilisban nemzetközi romanapot tartottak, nyáron a közösségi házukban nyolcvan gyereknek kéthetes tábort szerveztek. Augusztusban a jó tanulókat, jó sportolókat kirándulásra vitték. Decemberben száz gyereknek Mikulás-csomagot, illetve az idősek ajándékcsomagot adtak.

 

Lakatos Mihály kosárfonó mester tartott workshopot. A kosárfonás Mezőberényben is gazdag hagyománnyal bír. Napjainkban a Mécses Egyesület lakói közül többen foglalkoznak kosárfonással és készítenek változatos termékeket. A szakma alapjaiba nyerhettünk betekintést a roma mesterség bemutatón, ennek jövőre, április 8-án a roma kultúra világnapja alkalmából folytatása is lesz.

 

A gyerekeknek Diószegi Eszter grafikusművész tartott kézműves foglalkozást, ők papírt fontak.

 

A workshop kísérőprogramként a gyermekeknek a színházteremben Tücsök Peti „Varázscsengő” címmel adott műsort, majd a Mikulás is ellátogatott a kicsikhez, és egy-egy vers elmondása, dal eléneklése után csomagot adott át nekik.

 

Az nagyrészt autentikus cigányzenét játszó, öttagú Ham Ko Ham együttes adott hangulatos koncertet. A pörgős zenére előbb a gyerekek, majd a felnőttek is táncra perdültek. Ezt – a Csoóri Sándor Program támogatásával – Berény Táncegyüttes táncháza követte Borgula Bendetta és Baracsi Gergő vezetésével. Végül a résztvevők a berényi becsinált levest kóstolták meg és a tombolasorsoláson a szerencséjüket próbálták ki.  

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében