A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A csigatészta bizonyult a legrafináltabbnak

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) TELEPÜLÉSEINKÉRT - A HUMÁN KÖZSZOLGÁLTATÁSOK TÉRSÉGI SZINTÚ, ÖSSZEHANGOLT FEJLESZTÉSE

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A csigatészta bizonyult a legrafináltabbnak

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-12-15 17:14 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Orlai házba érkezők 2022. december 14-én Kondász Gabriella vezetésével megismerkedhettek a száraztészta készítésének alapjaival. A látszólag egyszerűnek tűnő feladat – hiszen csak lisztből és tojásból áll – számos olyan praktika ismeretét kívánja meg, amelyek nélkül a kezdők elvérezhetnek. 

 


Ezért is köszönjük Gabriellának, hogy ránk szánta idejét és megosztotta velünk tudását is, melyből néhány hasznos tanács mindenki javára válhat. Régebben nagymamám mindig a leghátsó, viszonylag hűvösebb szobában, egy tiszta abroszra terítette ki száradni a tésztát. Ekkor még azt gondoltam azért, mert hűvös helyre van szükség a száradáshoz. Most már tudom, hogy éppen ellenkezőleg, a folyamatot a meleg segíti elő és a tészta pont akkor szürkülhet meg, ha nem így járunk el. A hátsó szoba lehet annak idején inkább az óvodás korú unoka szeleburdiságától tartotta távol és biztonságban a készterméket.

 

Sem víz, sem só nem kell hozzá. 1 tojás kb. 20 dkg lisztet vesz fel és a Nagyi Titka termék pont nem a  legalkalmasabb. A tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb lisztekkel jobb eredmény születik. Fontos, hogy ez utóbbi és a tojás se legyen spájz vagy hűtő hideg. A tésztát gyúrás után érdemes egy kis olajjal bekenni, majd 20 percre fóliába téve pihentetni. Nyújtani ezután géppel és nyújtófával is kiválóan lehet. Ha csigatésztát készítünk, fontos, hogy az alapanyagunk "nedves" maradjon végig, ezért nejlonnal, fóliával munka közben a még fel nem használt részeket le kell takarni. Némi száradás után bármilyen más tésztát készíthetünk még belőle, de csigát már nem. A kiterített abrosz is szárít, erre is figyelemmel kell lenni. Kb. 24 óra elég ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon a tészta és onnantól kezdve felhasználható legyen. 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

« visszaelőre »
 Április
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Események képekben

« visszaelőre »
 Április
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

További képgalériák »

Anyakönyvi hírek

2025. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Lovas József Zoltán (Mezőberény) és Tyukodi Julianna Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Kovács János (Mezőberény) és Timár Éva Melinda (Mezőberény)

 

Mári Tamás Dávid (Mezőberény) és Nagy Nóra Beatrix (Mezőberény)

2025. március hónapban

 elhunytak

 

Kiszely Jánosné szül. Stefanovits Zsuzsanna (1928)

 

dr. Bíró Lajosné szül. Schőn Irén (1943)

 

Éber Józsefné szül. Braun Mária (1957)

 

Zsiros Sándor (1968)

 

Székely Lajosné szül. Horváth Erzsébet (1956)

 

Martincsek Mártonné szül. Pikó Mária Zsuzsanna (1939)

 

Hősi Halottaink

Madárbarát Település

Energiahatékony Önkormányzat

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében