A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A csigatészta bizonyult a legrafináltabbnak

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A csigatészta bizonyult a legrafináltabbnak

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-12-15 17:14 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Orlai házba érkezők 2022. december 14-én Kondász Gabriella vezetésével megismerkedhettek a száraztészta készítésének alapjaival. A látszólag egyszerűnek tűnő feladat – hiszen csak lisztből és tojásból áll – számos olyan praktika ismeretét kívánja meg, amelyek nélkül a kezdők elvérezhetnek. 

 


Ezért is köszönjük Gabriellának, hogy ránk szánta idejét és megosztotta velünk tudását is, melyből néhány hasznos tanács mindenki javára válhat. Régebben nagymamám mindig a leghátsó, viszonylag hűvösebb szobában, egy tiszta abroszra terítette ki száradni a tésztát. Ekkor még azt gondoltam azért, mert hűvös helyre van szükség a száradáshoz. Most már tudom, hogy éppen ellenkezőleg, a folyamatot a meleg segíti elő és a tészta pont akkor szürkülhet meg, ha nem így járunk el. A hátsó szoba lehet annak idején inkább az óvodás korú unoka szeleburdiságától tartotta távol és biztonságban a készterméket.

 

Sem víz, sem só nem kell hozzá. 1 tojás kb. 20 dkg lisztet vesz fel és a Nagyi Titka termék pont nem a  legalkalmasabb. A tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb lisztekkel jobb eredmény születik. Fontos, hogy ez utóbbi és a tojás se legyen spájz vagy hűtő hideg. A tésztát gyúrás után érdemes egy kis olajjal bekenni, majd 20 percre fóliába téve pihentetni. Nyújtani ezután géppel és nyújtófával is kiválóan lehet. Ha csigatésztát készítünk, fontos, hogy az alapanyagunk "nedves" maradjon végig, ezért nejlonnal, fóliával munka közben a még fel nem használt részeket le kell takarni. Némi száradás után bármilyen más tésztát készíthetünk még belőle, de csigát már nem. A kiterített abrosz is szárít, erre is figyelemmel kell lenni. Kb. 24 óra elég ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon a tészta és onnantól kezdve felhasználható legyen. 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK