A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Körösi Mihály nemzetiségi díjat vehetett át

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Körösi Mihály nemzetiségi díjat vehetett át

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-12-14 14:41 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Városházi hírek
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2022. december 13-án, Méhkeréken Körösi Mihály alpolgármester, helytörténész nemzetiségi kitüntetést vett át a Békés Megyei Önkormányzat által minden évben megrendezésre kerülő Nemzetiségek Napja alkalmából tartott díszünnepségen.


 

Körösi Mihály, a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és Német Nemzetiségi Önkormányzat ajánlásával illetve a megye német nemzetisége támogatásával kapta meg az elismerést.

 

Az elismeréshez Mezőberény Város Önkormányzata nevében gratulálunk és további jó munkát kívánunk!

 

Frey Mihályné, Pötyi által megfogalmazott ajánlás:

"Körösi Mihály Mezőberényben született, abban a házban él családjával, ahol a felmenői is éltek több mint 150 éven keresztül. Általános és középiskoláit is helyben végezte el. Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar - történelem szakán tanári képesítést nyert, ezen idő alatt kezdett érdeklődni a helytörténet iránt. Tanulmányai után Mezőberénybe hazatérve tanítani kezdett, később iskolaigazgatónak választották. A 2. sz. általános iskola igazgatójaként bevezette a nemzetiségi német nyelv oktatását, kapcsolatot alakított ki több külföldi, német nyelvű iskolával. Nyugdíjas éveiben több időt szentelhetett helytörténeti kutatásokra, levéltári anyagok gyűjtésére. A Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület első elnöke volt. Több cikluson át önkormányzati képviselőként, 2019-től alpolgármesterként tevékenykedik szeretett városáért, Mezőberényért. A települési értéktár létrejötténél bábáskodott, elnökként viszi az értéktár ügyeit. A berényi szlovák családból származó Körösi Mihály még gyermekként élte át a csehszlovák – magyar lakosságcsere következményeit, később értette meg, hogyan lettek Csehszlovákiában rokonaik és hogyan kerültek Berénybe Csehszlovákiából a magyarok. Felesége német származása által megismerte a német családok hányatott sorsát, ez késztette a berényi németek 20. században átélt traumáinak kutatására.

A 2015-ben kiadott Berényiek voltak, Berényiek lettek című könyv, Kugler József munkája, alcíme: a második világháború utáni migrációs változások emlékezete, a németek kitelepítése, magyar – csehszlovák lakosságcsere. Történeti áttekintés a málenkij robot, a németek kiűzetése, a szlovák lakosságcsere korából, interjúkkal, dokumentumokkal. A szerző felkérte Körösi Mihályt a kötet szerkesztői munkájára, aki a kötetet interjúkkal is kiegészítette. Sajnos Kugler József betegsége félbeszakította a közös munkát, de a könyv Körösi Mihály jóvoltából befejezésre került. 2016-ban Mezőberény Város Önkormányzata kiadásában jelent meg a „Mit vétettem?”, mezőberényiek málenkij roboton című tanulmánykötete. A kiadvány címéül Vass Albert sorait idézte: „Mit vétettem ellenetek urak? És Mit vétett az én népem?” A több mint félezer, Szovjetunióba hurcolt berényi lakos kálváriájáról ad áttekintést, az európai, a magyar, a Békés megyei, és a helyi döntésekről és azok végrehajtásáról, ezen kívül személyes beszélgetések kapcsán megszólaltatja az elhurcoltakat is. A kiállítással egybekötött könyvbemutatón a téma neves kutatói tartottak előadást. Népes hallgatóság között a megyei németek is jelen voltak.

Ez év júliusában a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület felkérte Körösi Mihályt a málenkij robotra hurcoltak hazatérésének 75. évfordulója alkalmából rendezett konferencia megszervezésére. Bognár Zalán, a Gulág és Gupvikutató Intézet igazgatója, a Gulág és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága elnöke vetítéssel egybekötött prezentációját, és több jeles kutató előadását hallhattuk.

Októberben jelent meg Körösi Mihály új kötete, „Hogy soha ne feledjük” címmel a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület kiadásában, alcíme: A Szovjetunióba jóvátételi munkára elhurcolt mezőberényiek emlékezete. A könyvbemutatón vendégeink voltak Békés megye több németek lakta településéről.

Körösi Mihályt a málenkij robot kutatásában elért eredményeire, munkásságára felfigyelve, a Gulág és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága meghívta tagjai közé.

Több alkalommal volt emléknapok szónoka, konferenciák meghívott előadója, megyénkben és más helyszíneken. 2017-ben a Gulág emlékév zárókonferenciáján a Pécsi Német Kör kérte fel előadónak.

Körösi Mihály 2017. augusztus 18-án vehette át a köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet, a Gulág- Gupvi emlékévben végzett munkájáért.

Megköszönve eddigi fáradhatatlan munkáját, elismerésünket kifejezve munkássága előtt, szeretettel gratulálunk, várjuk további kutatásának eredményeit, jó egészséget kívánva hozzá."

 

 

GALÉRIA


Cimkék: Körösi  
Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében