Ázsiába utaztunk képzeletben, thai és kínai ízeket kóstolhattunk
Az édes savanyú ízt itthon leginkább a távol-keleti gasztronómiával azonosítjuk, és nem tartozik a mindennapos magyar konyha ízvilágához. Ennek ellenére a 2022. november 15-én az Orlai házban megtartott főzőtanfolyam lelkes érdeklődői között volt olyan, akinek az itt elkészített citromos csirke thai zöldséges tésztával ízlett eddig a legjobban.
Hozzávalók 4 személyre:
fél fej káposzta
étolaj
olíva olaj
só, bors
8 db felső csirkecomb
4 gerezd fokhagyma
gyömbér (ízlés szerint)
1 üveg szójaszósz
2 ek. Worchester szósz
1 citrom leve
2 ek. kristálycukor
2 ek. édes chiliszósz
csipet római kömény
fél ek. lépes méz
25 dkg spagetti tészta
1 db pritamin paprika
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 répa
A csirkecombokat kicsontozzuk, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 2 gerezd reszelt fokhagymát és reszelünk rá egy kis gyömbért, 2 evőkanál szójaszószt és 2 evőkanál Worchester szószt, fél citrom levét. Ebben pácoljuk a húst 2 óra hosszáig.
Az olajat egy serpenyőben megmelegítjük, melyben a pácolt csirkecombot kicsit elősütjük. Nem baj, ha a közepe még rózsaszín marad. Az elősütött húst csíkokra vágjuk.
180 fokra melegített serpenyőbe teszünk 2 evőkanál kristálycukrot és karamellizáljuk. Kifacsarjuk a citrom másik felét és ráöntjük a cukorra. Beletesszük a felszeletelt csirkecombot, adunk hozzá 1 evőkanál szójaszószt, 2 evőkanál édes chili szószt, 2 gerezd reszelt fokhagymát, ha kell, akkor még picit utánsózzuk, borsozzuk és adunk hozzá római köményt. Teszünk bele fél evőkanál lépes mézet, majd lefedjük és kb. 30 percig fedő alatt pároljuk.
Teszünk fel egy edénybe sós vizet főni, melybe öntünk egy kis olajat, ebben főzzük meg a félbe tört tésztát.
A káposztából a torzsáját kivágjuk, majd apróbb kockákra vágjuk, ugyanígy a pritamin paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát (ezt a megszokottnál nagyobb kockákra), míg a répát pedig felszeleteljük.
200 fokos WOK-ba olíva olajat öntünk, felmelegítjük és beletesszük a hagymát. Ha nincs olíva olajunk, akkor természetesen használhatunk étolajat is.
Ezt követi a többi zöldség is: a répa, a káposzta, a paprika, a paradicsom, amit ezután gazdagon leöntünk szójaszósszal (majdnem fél üveggel). Lefedjük, kb. 20 percig pároljuk, időnként megkavarjuk. Ha nincs otthon WOK, akkor jó egy öblösebb serpenyő is.
A megfőtt, leszűrt tésztára olajat öntünk, hogy ne ragadjon össze és összekavarjuk a megpárolódott zöldséggel.
A zöldséges tésztát a csirkehússal együtt tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!