A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Indiai vajas karfiol készült rizs körettel

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Indiai vajas karfiol készült rizs körettel

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-11-09 10:20 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Oktatás
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Sok újdonságot tanulhattak 2022. november 8-án is a főzőtanfolyam résztvevői Mezőberényben az Orlai házban Bróda László szakácsmestertől. 

 


Ha össze akarnánk foglalni, mitől lehet indiai a Magyarországon is ismert karfiol, akkor egyértelmű rá a válasz: a fűszerezéstől. A gyömbér, a garam massala, a római kömény és a chili pehely együttesen nagyon különleges és finom, európai gyomornak is élvezetes összhatást hozott létre. Lime-ot pedig szerintem még egyikünk sem sütött. Ez utóbbi a tálalást gazdagítja. A következő alkalommal, vagyis 2022. november 15-én ugyanitt, 17 órától citromos csirkét készítünk az érdeklődőkkel, melyre mindenkit szeretettel várunk. 

 

Hozzávalók 4 személyre
fél fej karfiol
só, bors
római kömény
étolaj
70 dkg csirkemell
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
reszelt gyömbér
csipetnyi garam massala
1 kisebb paradicsom
1 üveges lecsó (leve kell csak)
1 csipet chili pehely
vaj
petrezselyemzöld
500 ml főzőtejszín
250 g rizs
2 db zöld lime, ha nincs, akkor mint esetünkben, citrom (az egyiket sütjük, a másiknak a levét használjuk fel)

 

Elkészítés:
Köret: a rizst forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Mi tasakos rizst használtunk, azt a tasakkal együtt kellett a vízbe helyezni és úgy főzni.

Főétel: a sütőt 220 fokra melegítjük elő.  A karfiolt diónyi darabokra szedjük szét, meglocsoljuk olajjal, szórunk rá sót, borsot, római köményt, majd ezt a befűszerezett zöldséget sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és berakjuk sülni kb. 15 percre.

 

A paradicsomot és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, megpucoljuk a fokhagymát és összetörjük. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük. (Az elkészítésnél fontos, hogy vajat és ne margarint használjunk!) Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, majd a paradicsomot, reszelünk rá gyömbért, beletesszük a csipet garam massalát, sózzuk és megszórjuk a csípős chili pehellyel is. Ráöntjük az üveg lecsó levét. (A sűrűje nem kell.) Hozzáadjuk egy negyed citrom levét. Ezt követően az egészet besűrítjük tejszínnel. A megsült karfiolt beletesszük ebbe a paradicsomos, fűszeres, tejszínes szószba és összefőzzük. 

 

A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk, lemossuk a csap alatt, majd sózzuk, borsozzuk és forró olajon egy serpenyőben elősütjük. 180 fokos sütőbe tesszük (ugyancsak sütőpapírra) és készre sütjük, addig, míg kap egy pici színt. 

A cikkekre vágott citromot vagy lime-ot egy tiszta, 180 fokra felmelegített serpenyőben megsütjük, úgymond karamellizáljuk. A főzőtanfolyam résztvevői szerint fontos, hogy először a bal oldalát süssük és csak ezután a jobbat. :-D

A petrezselyemzöldet felaprítjuk és tálaláskor a rizsre szórjuk.

 

Az ételünk kínálásakor a tányérra helyezünk egy adag rizst, megszórva petrezselyemzölddel, a csirkemellet, melyet, ha csíkokra vágunk, még csalogatóbban néz ki, a szószos karfiolt és a végén a sült citromot díszítésként. 

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK