A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hogy soha ne feledjük! – könyvbemutató

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Hogy soha ne feledjük! – könyvbemutató

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-10-27 20:21 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


„Hogy soha ne feledjük!” című könyvét maga a szerző, Körösi Mihály helytörténész mutatta be 2022. október 27-én a városháza dísztermében. A kötet alcíme: „A Szovjetunióba jóvátételi munkára elhurcolt Mezőberényiek emlékezete”. A kiadvány ez évben jelent meg a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület jóvoltából.

 


Frei Zita, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Mezőberény elnöke köszöntőjében elmondta, a könyvvel hozzá kívánnak járulni Mezőberény helytörténetének bővítéséhez, segíteni a tanárok és diákok tájékozódását. Siklósi István polgármester megnyitójában hangsúlyozta, a kötetnek Mezőberény értékei között a helye. Köszönetet mondott Körösi Mihálynak a könyv megírásért, illetve az egyesületnek a kiadásért.

 

Körösi Mihály hangoztatta, a mezőberényi németek között éles megosztottság alakult ki. A Volksbund tagjai a németségüket hangsúlyozták, a Hűség a Hazához Mozgalom tagjai pedig bár német nyelvűnek tartották magukat, de kifejezték a magyar kötődésüket. A három párt – a kisgazda, a szocdem és a kommunista – képviselőiből álló úgynevezett kistanács feladata volt a német lakosság összeírása, majd ezt még az orosz községi parancsnokság átvizsgálta. A visszaemlékezők szerint a válogatásba erősen beleszólt a helyi tolmács, és a berényiek kárára.

 

Körösi Mihály érdekességként megemlítette, aki maga helyett két személyt ajánlott, azt nem vitték el. Előfordult, hogy névazonosság miatt évekig más szenvedett. Monostori (Maász) Márton tanító bejárt a községházára, kérte, hogy a Hűség mozgalom tagjait nem vigyék el, végül ő is az elhurcoltak közzé került. Mivel a volksbundosok nagy része már a front megérkezése előtt elmenekült, ezért a Hűség mozgalom tagjaiból 163-an, a Volksbundból csak 17-en kényszerültek málenkij robotra. A berényiek nagy része a krivojrogi vasbányába, illetve a sahti-novosahti szénbányába került. A szörnyűséget jellemezően azok élték túl, akik lélekben erősek voltak. Nagy részük az 1947-es választások előtt jöhetett haza, a mezőberényiek közül 506-an tértek vissza, 53-an elhunytak. Más településeken ez az arány rosszabb volt. A visszaemlékezők megemlítették, hogy viszonylag korai hazaérkezésüket Szabó Árpád kisgazda politikusnak köszönhették. Valamennyi hazatérő előbb a debreceni fertőtlenítő intézetbe került. Itt megvizsgálták őket, a rossz étkezés miatt jellemző volt a foghiány, fogszuvasodás, illetve a tüdő- és szívpanaszok.

 

A megvásárolt köteteket a szerző dedikálta.

 

GALÉRIA      


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK