A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A bakonyi húsgombócot érdemes otthon is elkészíteni

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) TELEPÜLÉSEINKÉRT - A HUMÁN KÖZSZOLGÁLTATÁSOK TÉRSÉGI SZINTÚ, ÖSSZEHANGOLT FEJLESZTÉSE

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Szakmai partner

Versenyképes Járások Program logó

Versenyképes Járások Program

Versenyképes Járások Program

Időjárás

Mezőberény
8.8 °C
Időpont: 2025-12-05 10:45
Csapadék valószínűsége: 3 %
Relatív páratartalom: 85 %
Szél: 2.9 km/h
Szél irány: 45 °
Adatok: https://open-meteo.com/
A bakonyi húsgombócot érdemes otthon is elkészíteni
Nyomtatás
Létrehozva: 2022-10-17 11:45 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Bróda László szakácsmester vezetésével 2022. október 11-én a mezőberényi Orlai házban a bakonyi húsgombóc elkészítését sajátították el az érdeklődők, melyet köretként galuskával érdemes otthon a családnak, barátoknak feltálalni. 

 


Az elkészítés során a fűszerek között a római kömény kapta most a fő szerepet, melyet talán ritkábban veszünk elő, ha magunktól kezdünk el főzni. A második alkalomra kibővült létszámmal felálló „kis kuktákból” álló csapat, valamennyi tagja úgy nyilatkozott, hogy ezért a receptért érdemes volt eljönni a művelődési központba.

Legközelebb, 2022. november 8-án 17 órától ugyanitt indiai vajas karfiol készül, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A bakonyi húsgombóc receptje galuskával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertés darálthús
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
20 dkg húsos szalonna
ízlés szerint só, bors és római kömény
1 csomag petrezselyemzöld
250 g gomba
2 evőkanál liszt a habaráshoz
5 evőkanál liszt a galuskához
2 tojás
1 kis tejföl
2 evőkanál olaj
1 dl víz

Elkészítés: A vöröshagymát, a paradicsomot és a szalonnát apróra kockákra, a gombát vékony cikkekre, a petrezselymet szintén apróra vágjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a római köményt, sót, borsot, 1 egész tojást, az apróra vágott vöröshagyma felét. A szalonnát a vöröshagyma másik felével zsírjára sütjük és ráhelyezzük a kis gombócokká gyúrt darált húst, együtt sütjük, a hús külsejét kissé megpörköljük. A gombát az olajon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a paradicsomot, a vizet és fedő alatt pároljuk. Miután megpárolódótt egyszerre ráhelyezzük a gombócokat a hagymás szalonnával, picit „átrottyantjuk”, ízesítjük sóval és borssal még, ezt követően behabarjuk. 

A köretként tálalt galuska elkészítéséhez egy fazékban sós vizet teszünk fel főni, majd a liszttel összekevert, enyhén megsózott tojásokból galuskát szaggatunk és ebben a vízben kifőzzük. Leszűréskor hideg vízzel leöblítjük.
Tálaláskor megszórjuk még az apróra vágott petrezselyemzölddel. 


Jó étvágyat kívánunk!
 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2025. november hónapban

házasságot kötöttek

 

Molnár Dániel (Budapest) és Nagy Renáta (Szeged)

 

2025. november hónapban

 elhunytak

 

Jónás Tibor (1963)

 

Bereczki Sándorné szül. Földesi Margit (1936)

 

Földesi Ernő (1948)

 

Petneházi Imréné szül. Fülöp Margit (1953)

 

Turzóné Szatmári Margit (1961)

 

Torma László János (1954)

 

Kiss Sándor (1960)

 

Veress Zoltán István (1970)

 

Székely Sándorné szül. Schőn Julianna (1939)

 

Péter Sándorné szül. Szabó Mária (1945)

 

Braun Józsefné szül. Bartolf Zsuzsanna (1941)

 

Schőn Péterné szül. Tóth Mária (1936)

Hősi Halottaink

Madárbarát Település

Energiahatékony Önkormányzat

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében