A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A bakonyi húsgombócot érdemes otthon is elkészíteni

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) TELEPÜLÉSEINKÉRT - A HUMÁN KÖZSZOLGÁLTATÁSOK TÉRSÉGI SZINTÚ, ÖSSZEHANGOLT FEJLESZTÉSE

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A bakonyi húsgombócot érdemes otthon is elkészíteni

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-10-17 11:45 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Bróda László szakácsmester vezetésével 2022. október 11-én a mezőberényi Orlai házban a bakonyi húsgombóc elkészítését sajátították el az érdeklődők, melyet köretként galuskával érdemes otthon a családnak, barátoknak feltálalni. 

 


Az elkészítés során a fűszerek között a római kömény kapta most a fő szerepet, melyet talán ritkábban veszünk elő, ha magunktól kezdünk el főzni. A második alkalomra kibővült létszámmal felálló „kis kuktákból” álló csapat, valamennyi tagja úgy nyilatkozott, hogy ezért a receptért érdemes volt eljönni a művelődési központba.

Legközelebb, 2022. november 8-án 17 órától ugyanitt indiai vajas karfiol készül, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A bakonyi húsgombóc receptje galuskával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertés darálthús
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
20 dkg húsos szalonna
ízlés szerint só, bors és római kömény
1 csomag petrezselyemzöld
250 g gomba
2 evőkanál liszt a habaráshoz
5 evőkanál liszt a galuskához
2 tojás
1 kis tejföl
2 evőkanál olaj
1 dl víz

Elkészítés: A vöröshagymát, a paradicsomot és a szalonnát apróra kockákra, a gombát vékony cikkekre, a petrezselymet szintén apróra vágjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a római köményt, sót, borsot, 1 egész tojást, az apróra vágott vöröshagyma felét. A szalonnát a vöröshagyma másik felével zsírjára sütjük és ráhelyezzük a kis gombócokká gyúrt darált húst, együtt sütjük, a hús külsejét kissé megpörköljük. A gombát az olajon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a paradicsomot, a vizet és fedő alatt pároljuk. Miután megpárolódótt egyszerre ráhelyezzük a gombócokat a hagymás szalonnával, picit „átrottyantjuk”, ízesítjük sóval és borssal még, ezt követően behabarjuk. 

A köretként tálalt galuska elkészítéséhez egy fazékban sós vizet teszünk fel főni, majd a liszttel összekevert, enyhén megsózott tojásokból galuskát szaggatunk és ebben a vízben kifőzzük. Leszűréskor hideg vízzel leöblítjük.
Tálaláskor megszórjuk még az apróra vágott petrezselyemzölddel. 


Jó étvágyat kívánunk!
 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. október hónapban

házasságot kötöttek

 

Gschwindt Mihály (Mezőberény) és Fülöp Ildikó Margit (Mezőberény)

2024. október hónapban

 elhunytak

 

Wagner Mihályné szül. Hoffmann Julianna (1936)

 

Berg Ádámné szül. Komlódi Mária (1931)

 

Balog András (1949)

 

Kovács István (1958)

 

Kárpáti János (1930)

 

Bereczki Dénes (1941)

 

Endrődi István (1955)

 

Makai Andrásné szül. Kovács Emma (1948)

 

Plavecz János "Tabletta" (1955)

 

Danyi István (1941)

 

Csikós László (1957)

 

Szabó István (1963)

 

Balda Józsefné szül. Néveri Margit (1945)

 

Szalai Barna Mihályné szül. Nádor Eleonóra Erzsébet (1942)

 

Balog József Lászlóné szül. Borgula Ilona (1947)

 

Bokor Antal (1943)

 

Dankó József (1939)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében