A bakonyi húsgombócot érdemes otthon is elkészíteni
Bróda László szakácsmester vezetésével 2022. október 11-én a mezőberényi Orlai házban a bakonyi húsgombóc elkészítését sajátították el az érdeklődők, melyet köretként galuskával érdemes otthon a családnak, barátoknak feltálalni.
Az elkészítés során a fűszerek között a római kömény kapta most a fő szerepet, melyet talán ritkábban veszünk elő, ha magunktól kezdünk el főzni. A második alkalomra kibővült létszámmal felálló „kis kuktákból” álló csapat, valamennyi tagja úgy nyilatkozott, hogy ezért a receptért érdemes volt eljönni a művelődési központba.
Legközelebb, 2022. november 8-án 17 órától ugyanitt indiai vajas karfiol készül, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.
A bakonyi húsgombóc receptje galuskával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertés darálthús
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
20 dkg húsos szalonna
ízlés szerint só, bors és római kömény
1 csomag petrezselyemzöld
250 g gomba
2 evőkanál liszt a habaráshoz
5 evőkanál liszt a galuskához
2 tojás
1 kis tejföl
2 evőkanál olaj
1 dl víz
Elkészítés: A vöröshagymát, a paradicsomot és a szalonnát apróra kockákra, a gombát vékony cikkekre, a petrezselymet szintén apróra vágjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a római köményt, sót, borsot, 1 egész tojást, az apróra vágott vöröshagyma felét. A szalonnát a vöröshagyma másik felével zsírjára sütjük és ráhelyezzük a kis gombócokká gyúrt darált húst, együtt sütjük, a hús külsejét kissé megpörköljük. A gombát az olajon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a paradicsomot, a vizet és fedő alatt pároljuk. Miután megpárolódótt egyszerre ráhelyezzük a gombócokat a hagymás szalonnával, picit „átrottyantjuk”, ízesítjük sóval és borssal még, ezt követően behabarjuk.
A köretként tálalt galuska elkészítéséhez egy fazékban sós vizet teszünk fel főni, majd a liszttel összekevert, enyhén megsózott tojásokból galuskát szaggatunk és ebben a vízben kifőzzük. Leszűréskor hideg vízzel leöblítjük.
Tálaláskor megszórjuk még az apróra vágott petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat kívánunk!