A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hentz Lajosra emlékeztek

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Hentz Lajosra emlékeztek

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-09-05 12:38 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.



Csete Gyula, a muzeális gyűjtemény szakmai vezetője rövid beszédében elmondta, Hentz Lajos Köröstarcsán született 1914. szeptember 4-én, meghalt Békéscsabán 1990. július 13-án. A polgári iskola befejezése után a nagykőrösi református tanítóképzőben szerzett népiskolai tanítói oklevelet. Rövid ideig Csárdaszálláson, majd Hódmezővásártől 24 kilométerre egy tanyasi iskolában tanította a gyerekeket. Az úgynevezett hatablaki tanyasi iskola tanítója 1939-ig volt, ekkor került a egy dunántúli Lábatlanra. Összesen 16 évet töltött ebben a kicsiny faluban. Lábatlanon kezdett igazán először néprajzi kutatással foglalkozni. Lábatlani tartózkodás alatt végezte el a budapesti Apácai Csere János Pedagógiai Főiskolán a magyar-történelem szakot.

 

A főiskola befejezése után 1955-ben jött vissza Mezőberénybe, ahol az I. sz. Általános Iskolában helyezkedett el. Itt 1962-től már igazgatóhelyettes, ettől kezdve csak szaktárgyait tanította. Arra törekedett, hogy az iskolában szerzett ismereteket később is hasznosíthassák tanítványai. Bámulatos kitartással és lelkesedéssel gyűjtötte a népélet régi tárgyait, nyelvi emlékeit, szellemi hagyatékait. Ebben nagy segítségére volt nővére, Hentz Teréz is. Az általa létrehozott magángyűjtemény és a vezetésével szervezett városi gyűjtemény alapozta meg az Orlai Petrics Soma Múzeum létrejöttét. Sokat segítettek a gyűjtésben az iskola diákjai és tanárai. Az általa vezetett honismereti szakkörrel is szép eredményeket ért el.

 

Az 1970-es években jelentek meg írásai és dolgozatai különböző kiadványokban, szakmai folyóiratokban. Munkásságát, tevékenységét a muzeológus szakma és a város is elismerte. Megkapta a Sebestyén Gyula emlékérmet, a Mezőberény 250-ik évfordulójára kiadott emlékérmet, 1990-ben pedig a „PRO URBE” kitüntetést Mezőberényért. Végtelenül szerény ember volt, megszállottan gyűjtötte Mezőberény néprajzi értékeit. Élete utolsó időszakában nővére Hentz Teréz  halála nagyon megviselte, hiszen elválaszthatatlan volt a két testvér, hamarosan követte ő is szeretett testvérét, nem várva meg a rá kiszabott időt. Sírjuk a mezőberényi köztemetőben található, rajta rövid felirat olvasható „Testvérek”.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK