A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Keresztátadás és Kereki találkozó

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Keresztátadás és Kereki találkozó

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-08-29 08:50 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Keresztátadás vagy Kereki találkozó, Kereki találkozó vagy Keresztátadás?

A mezőberényiek számára ez nem kérdés, hiszen akik Kerekiben laktak, éltek, azok számára minden apró dolog őrizni az emlékeket, segíti az emlékezést.

2022. augusztus 28-án, a kettőt összekapcsolva, közel 130 fő Kerekiben lakó vagy ott lakóhoz való kötődés által érkezett a találkozóra. A 40. találkozóhoz méltó módon illeszkedett a Kereki tanyai világra emlékezve a keresztátadás, mely a Körös hídon túl, a Kosjár-tanya közelében állíttatott.


 

A kereszt ünnepélyes átadásán Benyovszky Pál Márton szavalata után Henger Péter történeti áttekintése segítette az emlékezést. Siklósi István polgármester köszöntő szavai után az egyházak képviselői, Selmeczi Péter Lajos lelkész és Benjamin atya szolgálatával megáldották a keresztet, majd a Szlovák Páva  által a Minden Nemzetek Himnusza "Uram, áldd meg ezt a földet" eléneklésével ért végett a program. A kereszt körüli munkákért köszönet a Borgula-Ép Kft-nek, Borgula Györgynek, Mórocz Sándor fafaragónak.

A délelőtt a Kosjár-tanyán megrendezett Kereki találkozóval folytatódott, ahol a hagyományos birkapörkölt mellett indult útjára a beszélgetés. Emlékeztek Zolnai Jánosra, Varjú Sándorra, akik elindították a találkozó ötletét, majd köszönet hangzott el Adamik Mihályné és Mertz Mártonné felé, akik ezt a hagyományt, munkát felvállalták, és még a 40. alkalommal lehetőséget teremtettek a találkozóra. A megvalósításban elengedhetetlen szerepet játszott a Mezőberényi Szlovákok Szervezete, akik pályázatnak köszönhetően örök emléket állítottak a keresztátadással. Az évek alatt a Kereki zászló, harangszó és most már a kereszt is ezt segíti.

40 év, 40 év találkozás, sok sok szervezés, munka az öröm mellett. A 40 akár egy lezárása is lehet egy történetnek, mely a jövőben más formában valósulhat meg. Kereki egy eltűnt tanyavilág, melyet a Kerekiben lakók élettörténete és annak emlékezete tart életben. Sokan nincsenek már sajnos közöttünk, és csak fotók, közös események, történetek felidézése tartja köztünk Őket. Szeretettel emlékezünk rájuk!

Köszönet Kosjár Györgynek a helyszínért, munkatársainak a segítségért, Bartó Marcinak a főzésért, Egeresiéknek a hintóért és minden közreműködőnek a legapróbb segítségért!

 

Köszönjük mindenkinek, hogy velünk voltak!

 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében