A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A roma holokausztra emlékeztek

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A roma holokausztra emlékeztek

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-08-02 11:22 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján augusztus 2. lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Ebből az alkalomból 2022. augusztus 2-án a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezést tartott a muzeális gyűjtemény udvarán, a tavaly novemberben felavatott emléktábla előtt.


A megjelenteket Horváth Róbert, a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy Mezőberényben harmadik esztendeje emlékeznek meg a roma holokausztról.

 

Henger Péter, a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke megemlékező beszédében arról beszélt, a zsidó holokauszt mellett általában kevés szó esik arról, hogy egy másik közösséget, a cigányságot is érintette az embertelen cselekedetek sora a második világháború végén. Németországban 1942. december 16-án elrendelték az összegyűjtött, fekete háromszöggel megjelölt cigányok deportálását. Több tízezer emberre várt hajtóvadászat, agyonlövetés, táborokba elhurcolás. Auschwitz – Birkenauba 23 ezer romát deportáltak.

 

Henger Péter szólt arról, Magyarországon 1944 előtt a „cigánykérdés” föl sem vetődött, azt döntően nem faji, hanem társadalmi problémának tekintették. Szervezett deportálásokra az 1944. március 19-i német megszállás után került sor, első sorban a Dunántúli megyékből a komáromi Csillagerődbe. Nem ismeretlen viszont Békés megye történetében az 1944 október elejei dobozi mészárlás, melynek során a magyar katonai és csendőri erők 20 cigány gyereket, nőt és férfit elkülönítve, a dobozi temetőben kivégeztek. A jelenlegi adatok alapján nincs tudomásunk arról, hogy berényi romák is az áldozatok között lettek volna, de a visszaemlékezések szerint a rettegés közöttük is jelen volt a háború utolsó hónapjaiban.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK