A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Bűntelen bűnösök – konferencia a szovjet rabságról

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Bűntelen bűnösök – konferencia a szovjet rabságról

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-07-23 17:15 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület 2022. július 23-án „Bűntelen bűnösök” címmel konferenciát tartott a szovjet rabságba elhurcoltak sorsáról hazatérésük 75. évfordulója alkalmából a városháza dísztermében. Itt Kisari Miklósné elmondta, a „málenkij robot”-ról a diákok számára történelmi olvasókönyvet állítanak össze.

 


Siklósi István polgármester a rendezvényt köszöntve kifejtette, a város azért ad helyet történelmi konferenciáknak, mert csakis akkor vagyunk képesek eredményesen építeni jövőnket, ha ismerjük a múltunkat.

 

Szurovecz Jánosné, a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, szervezetük épp most emlékezik meg fennállása 30. évfordulójáról. Céljuk, hogy a mezőberényi németek megőrizzék önazonosságukat, ápolják nyelvüket, kultúrájukat. Az elmúlt három évtizedben több helytörténeti munka megjelentetését támogatták.

 

Mittag Mónika, a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, példamutató a mezőberényi németek összefogása, ahogy megvásárolták és felújították közösségi házukat, ahogy támogatják a településen élő fiatalokat abban, hogy megőrizzék nemzeti sajátosságukat.

 

Kisari Miklósné arról szólt, hogy a „málenkij robot” emlékezete miként jelenik meg a tankönyvekben. Kifejtette, a kérdést az indokolja, hogy a fiatalok történelemismerete elsősorban a tankönyvekből származik. Az idősebb, tapasztaltabb nemzedék az iskolában semmit sem hallhatott a németek elhurcolásáról, a rendszerváltást követő években is csak rabszolgamunkaként emlegették. Sőt, a legújabb tankönyvekben is csak nagyon keveset írnak róla. Ebben a helyzetben úgy határoztak, a „málenkij robot”-ról a diákok számára történelmi olvasókönyvet állítanak össze. Ehhez Mezőberényben sok dokumentummal rendelkeznek, és ezeket – a nekik érthető formában – a fiatalok elé tárják.

 

Dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Gulag- és Gupvikutató Intézet igazgatója a Bácsalmásról szovjet kényszermunkára elhurcolt nők adatbázisáról tartott előadást. Elmondta, a szovjetek a hadifogoly létszámának kipótlására nőket is elvittek, a településről három részletben 349 személyt hurcoltak el, közülük 95 lány és asszony volt. Tehát nők is kerültek hadifogoly státuszba. Hangsúlyozta, nagyon sok az egymásnak ellentmondó adat, ezeket folyamatosan egyeztetik, ezért a tényekről csak a kutatás jelenlegi helyzete alapján beszélhetünk.  

 

Csákvári-Makra Mónika történész, az MNL Gulag- és Gupvikutató Intézet tudományos kutatója a taksonyi polgári személyek tömeges deportálásáról szólt. Hangoztatta, 1945 januárjában Taksonyról 236 személyt hurcoltak el, egy hétre rá további negyvenet-hatvanat.

 

Benkő Levente történész, újságíró a háromszékiek második világháborús fogságáról beszélt. Érdekességként megemlítette, Magyarországon a szovjetek irányították az elhurcolást, Erdélyben a román csendőrök hajtották végre, így értelemszerűen ők nem használták a „málenkij robot” kifejezést. Mivel az adatok a kiszállításukról és a hazaérkezésükről is foghíjasok és ellentmondásosak, nem állapítható meg, hogy hányan kerültek szovjet fogságba. Számukat háromezer fölé becsüli.

 

Papp Annamária történész, újságíró a tordai második világháborús foglyok és honvédek emlékéről szólt. Elmondta, a front elvonulása után hétszáz civil ejtettek szovjet fogságba, velük pótolták a hadifoglyok számát.

 

Körösi Mihály helytörténeti kutató a „málenkij robot”-ra elhurcolás mezőberényi előzményeiről és végrehajtásáról szólt. Elmondta, a második világháború előtt Mezőberényben is híveket szerzett a német kötődést hangsúlyozó Volksbund és a Magyarországhoz kapcsolódást hangsúlyozó „Hűséggel a Hazáért” mozgalom. A mozgalomnak 1800, a Volksbundnak ezer híve volt. Az elhurcolandók listáját már korábban megtervezték, de konkrét személyekre lebontva csak 1945. január 11-én fogadta el a községházán az úgynevezett kistanács. Érdekes mezőberényi sajátosság, aki két embert javasolt maga helyett, azt nem vitték el. Az elhurcolt 555 személyből 163 a „Hűség a Hazáért” mozgalom, 92 a szocdem, 17 pedig a Volksbund híve volt. Közülük 53-an nem tértek haza.

 

A konferenciát dr. Erdész Ádám történész, levéltáros, a MNL Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója vezette le.

 

A konferencia után „Ősfakutatás – generációk találkozása” címmel a német családok eredetét mutatták be a Kossuth téren, a Berény Szálló előtt. A Péter-fa Bt. itt állította ki azt a dereglyét, pontosabban annak kicsinyített mását, amellyel a német családok jöttek le a Dunán a Kárpát-medencébe.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK