A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A Berényi Népdalkör újabb sikere, elismerése

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A Berényi Népdalkör újabb sikere, elismerése

Nyomtatás
Létrehozva: 2012-11-06 16:24 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A kórus meghívást kapott Mezőtúrra, az I. Dömötör Napi Regionális Népdalénekes Versenyre, október 28-ára.


A Berényi Népdalkör ez évben ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját. Ez az időszak  sikerek és elismerések sorát hagyta maga után, de problémák is adódtak benne, melyeket a kórus  összefogással, közös akarattal, mindig le tudott győzni.

Május 20-án nagyszabású Dalostalálkozó keretében emlékeztünk a énekkar egykori vezetőire,  Szabó Antalra és Szabó Antalnéra, - valamint köszöntöttük a jubiláló népdalkört.

Az azóta eltelt hónapok igen mozgalmasak voltak, - versenyek, fellépések sorát hozták.

A tavaszi orosházi minősítő verseny kiváló minősítése újabb lendületet adott a kórusnak, nagy lelkesedéssel készültek a további „feladatok” lehető legszínvonalasabb teljesítésére.

Az OPSKK júniusi évadzáró ünnepségén való fellépést követte még ugyanebben a hónapban a Múzeumok éjszakája rendezvény, melyen a dalkör ismét megmutatta tudását.               

Július 7-én a Tarhoson megrendezésre került VI. Körösök Völgye Folklórfesztiválon a kórus fellépését kiemelkedőnek minősítették.

Majd megkezdődtek a „Körös-Körül Kistérségi Fesztivál” rendezvényei. Szeptember 2-én a békési Madzagfalvi Napokon, a hónap végén pedig Dobozon, a Szüreti Mulatságon léptek  színpadra  dalosaink, ahol műsorukat vastapssal köszönték meg.

Mindezek közben a mezőberényi nagy rendezvények állandó fellépői között láthatta, hallhatta  őket a város közönsége. A Berényi Napok augusztus 20-i  kulturális programjában, majd a szeptemberi Töltöttkáposzta Fesztiválon hangulatos műsorukkal ismét bizonyítottak.

Október 13-án, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetiségi ünnepségen a kórus kedves műsorral köszöntötte a jubilálókat, - még szlovákul is énekeltek.

Alig egy hét múlva a Csabai Kolbászfesztiválon, melynek vendégvárosa Mezőberény volt, a Berényi Népdalkör, berényi és környékbeli népdalokból összeállított népdalcsokrokkal és vidám, borivós nótákkal szórakoztatta a kolbászkészítő verseny résztvevőit, mint a város elismert kulturális csoportja.

De ezzel még nem ért véget az októberi fellépések sora.

A kórus meghívást kapott Mezőtúrra, az I. Dömötör Napi Regionális Népdalénekes Versenyre, október 28-ára.

Szakadó esőben érkeztünk a buszmegállóhoz, - amely végig kísért bennünket Mezőtúrig.

A verseny a volt főiskola épületében került megrendezésre, melyen 31 szólóénekes és 27 csoport vett részt. 

Néhány település több kórussal is versenyzett, köztük általános és középiskolai énekkarok is voltak.  Békéscsaba, Csabacsűd, Dévaványa, Doboz, Gyula, Kisújszállás, Mezőkovácsháza, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár, Túrkeve, Püspökladány és Mezőtúr népdalkörei és  citerásai mérték össze tudásukat, köztük többszörösen elismert és díjazott csoportok.

A két zsűrinek, - melynek tagjai ének-zene népzenetanárok és népzenészek  -  nem volt könnyű dolga. Délután, két órától már mindenki nagyon várta az eredményhirdetést.

Közben közös énekléssel, dal tanulással  tettük színesebbé a várakozást.

Az ünnepélyes eredményhirdetés első perceiben Herczeg Zsolt, Mezőtúr Város polgármestere köszöntő és köszönő szavai hangzottak el. Ezután került sor a díjak kiosztására, mely különdíjakból és helyezési díjakból állt, - szólistáknak és csoportoknak, - az utóbbin belül általános-és középiskolás, valamint felnőtt csoportok részére. Ezeket a város polgármestere adta át. Először a különdíjak átadására került sor, melyet 3 szólista, egy gyermekkórus és egy felnőtt kórus kapott.

Mezőtúr Város Önkormányzatának Különdíját a felnőtt csoportok közül, a Berényi Népdalkörnek ítélte a zsűri, - kiváló teljesítményük elismeréséül, - mely az oklevélen kívül egy nagyon szép mezőtúri fazekas művekből álló ajándékcsomag, valamint a város címere, és egy plakett volt.  Nagyon jól eső érzés volt hallani polgármester úr gratuláló szavait, és a zsűri külön értékelését: „ A különdíj magáért beszél…” . Megdicsérték a  dalcsokor összeállítását, kiemelték a tiszta éneklést, a szép szövegmondást, a női és férfi szólamok együttes hangzását és arányát, a citera kíséretét, - és további sikereket kívántak.

Külön öröm volt számomra hallani ezeket az elismerő szavakat, mivel én csak egy éve vettem át a kórus vezetését. Köszönöm a kórus tagjainak ezt az odaadó, lelkiismeretes munkát, azt a kitartást, hogy akár a rossz időt vagy betegséget figyelmen kívül hagyva is, hétről hétre rendszeresen jönnek a próbákra, hogy a fellépéseken maximális teljesítményt nyújthassanak, pedig már ők sem „20 évesek”. 

Bízom benne, hogy soraimmal esetleg kedvet csinálhatok mindazoknak, - fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt - akik szívesen énekelnének velünk. Várjuk őket, a Berényi Népdalkörbe!

 

Kmetykó  Istvánné

művészeti vezető

A képek az alábbi lenken tekinthetők neg: ITT


Cimkék: népdalkör  
Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK